Politiek
WNL

Jaap de Hoop Scheffer: politiek lastig als Finland en Zweden geen lid worden op de NAVO-top

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: politiek lastig als Finland en Zweden geen lid worden op de NAVO-top

De NAVO-top in Madrid gaat dinsdag van start. Hoofdonderwerpen zullen de oorlog in Oekraïne en het lidmaatschap van Finland en Zweden zijn. Vooral die laatste kan een hoofdpijndossier opleveren vanwege de houding die de Turkse president Erdogan kan innemen.

“Het is geen drama, maar wel politiek lastig als die lidmaatschapsaanvraag van Finland en Zweden niet tot een positieve conclusie kan leiden op de top”, zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal in Sven op 1 op NPO Radio 1. Het zou vooral heel vervelend zijn voor de huidige secretaris-generaal Stoltenberg, legt De Hoop Scheffer uit. ”Hij zal zijn uiterste best doen om dit lidmaatschap voor beide landen er doorheen te krijgen.”

Erdogan wil niet dat Finland en Zweden toetreden tot de NAVO. De Hoop Scheffer vergelijkt de huidige situatie met een gebeurtenis eerder die hij meemaakte. Zijn opvolger, de Deense Rasmussen, kreeg ook de wind van voren van de Turkse president. “Dit was net na de cartoon-rellen in Denemarken. Erdogan kreeg toen een prijs en dat was dat er een assistent-generaal binnen de NAVO werd benoemd van Turkse komaf. Nu zal hij ook weer zijn prijs krijgen.”

Als de lidstaten er onderling niet uitkomen, dan hoeven Finland en Zweden zeker niet te vrezen voor hun veiligheid, denkt De Hoop Scheffer. “Er zal al achter de schermen gezegd zijn dat als Poetin vervelend gaat doen, de twee landen de NAVO achter zich hebben.”

Oostgrens

Daarnaast wordt op de NAVO-top gesproken over de versterking van de oostgrens door het bondgenootschap. De voormalig NAVO-chef stelt: “Ik vind dat er zeker permanente robuuste aanwezigheid moet zijn.” Maar niet alle landen denk daar zo over. “Anderen zouden dit liever invullen met het leveren van materialen.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie