Politiek
NOS

Debora Fernald blijft lid van GroenLinks, ondanks stem op Volt: 'Denk nog steeds dat we eruit kunnen komen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Debora Fernald blijft lid van GroenLinks, ondanks stem op Volt: 'Denk nog steeds dat we eruit kunnen komen'

Debora Fernald was tot dinsdag Statenlid voor GroenLinks in Zuid-Holland, vanaf woensdag vormt ze in haar eentje een eigen fractie. Gisteren stemde ze bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op haar eigen partij maar op Volt. Daar heeft ze spijt van, zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

"Op zich snap je natuurlijk dat het nadelig is om niet te stemmen op je eigen partij", vertelt Fernald, "Maar zo'n nadeel kan ook een voordeel zijn. Iedereen heeft het altijd maar over strategie. Zo heb ik het ook aangepakt: ik ben gaan netwerken en met iedereen in gesprek gegaan. Tot het laatste moment heb ik mijn twijfels gehad over of ik er goed aan zou doen. Maar het moest ooit de eerste keer zijn, daarna pas zie je hoe de consequenties uitpakken."

Niet welkom binnen GroenLinks

Fernald had naar eigen zeggen van tevoren niet kunnen weten dat haar stem GroenLinks een zetel in de Eerste Kamer zou kosten: "Ik dacht 'ik ben maar gewoon een Statenlid', ik ben gekozen in Zuid-Holland. Van tevoren heb ik met de fractie mijn twijfel uitgebreid besproken. Dat ging ook over op welke andere partij ik dan eventueel zou gaan stemmen, als dat niet GroenLinks zou worden."

De afgelopen maanden vond Fernald geen aansluiting met de rest van haar fractie, omdat ze met voorkeurstemmen was gekozen. Ze voelde zich niet welkom binnen GroenLinks: "Ik wilde geen slachtofferrol innemen, ik wilde laten zien dat ik ergens voor sta en dat ik over dingen nadenk. Ook wilde ik aangeven dat ik niet volgzaam doe wat de partij mij opdraagt. Het gaat er ook om: hoe gaan mensen met mij om. Het was een bewuste keuze om op Volt te stemmen."

Fernald is met voorkeursstemmen in de Staten gekomen gekomen. "Er was onvrede over de mensen die hoger op de lijst stonden, maar niet genoeg stemmen hadden behaald. Die mensen hadden een sterke band met elkaar, het gaat echt om vriendschappen. Die heb ik verstoord, uit elkaar gedreven. Ze lieten duidelijk aan mij merken dat ik niet welkom was."

Spijt

Ondanks de kritiek op GroenLinks, heeft Fernald toch spijt van haar stem op Volt. Die is vooral uit loyaliteit gedaan, zegt ze: "De stem was voor de mensen die het hart op de juiste plaats hebben. Zij hebben mij opgevangen toen ik het moeilijk had, ik voelde me verloren."

"In de eerste instantie, toen ik net gekozen was, voelde ik veel euforie. Maar ook een enorme verantwoordelijkheid, ik wilde graag mijn steentje bijdragen, zichtbaar zijn voor mijn kiezers." Fernald zag haar stem voor Volt als een verbindende stem, een stem om iets te veranderen.

De verbinding die GroenLinks en de Partij van de Arbeid met elkaar zijn aangegaan, wilde Fernald graag uitbreiden naar Volt. "Ik voel me goed bij Volt, dus ik dacht 'waarom betrekken we die niet bij de samenwerking?' We zijn allebei nieuw, ik voelde me met hen gelijkgesteld."

Stem tekort

"Na de stemming waren alle ogen op mij gericht," zegt Fernald, "Volt, 2? GroenLinks, 5? Toen was er veel ongeloof en werd er gelijk naar mij gekeken." Het duurde niet lang voor ze uit de fractie werd gezet: "Ik vind dat niet terecht. Ik had het eerst ook niet in de gaten, want je kan toch niet zomaar uit een fractie worden gezet?"

"Het was handig geweest als dat van tevoren met mij was besproken. Stel je stemt op een andere partij, dan zijn dit de consequenties. Van tevoren hebben we besproken dat ik m'n eigen gang kon gaan. Lobbyen met andere partijen was belangrijk om onze doelen te bereiken. Er is mij niet verteld dat het niet de bedoeling is om op een andere partij te stemmen."

Fernald is nieuw in Provinciale Staten, maar is al sinds 2014 actief binnen GroenLinks in Rotterdam. Ze vertegenwoordigde de afgelopen negen jaar de partij in de gebiedscommissie in Kralingen-Crooswijk. Voorlopig blijft ze als eenpitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, onder de naam Doe Stoer.

Fernald is nog steeds lid van GroenLinks en twijfelt nog over het opzeggen van het lidmaatschap: "Ik heb nog steeds het gevoel dat we eruit gaan komen. Ik heb nog steeds het idee dat de consequentie van mijn stem niet zo heft was, want we kunnen nog steeds over links. Ik ben een GroenLinkser in hart en nieren, dat gaat er nooit uit. Misschien schept dit een band met andere partijen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie