Politiek
BNNVARA

Jesse Klaver wil Climate Management Team: 'De klimaatgeneratie neemt geen genoegen meer met bullshit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver wil Climate Management Team: 'De klimaatgeneratie neemt geen genoegen meer met bullshit'

Klimaatverandering tegengaan en dat samen met jongeren doen: dat is wat GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver betreft het belangrijkste de komende jaren. Ook zou Klaver een Climate Management Team (CMT) willen instellen dat dwingende adviezen moet geven aan de politiek, "en dat ook periodiek moet doen, met briefings in de Tweede Kamer en met persconferenties."

Video niet beschikbaar

Omdat de jongeren een belangrijke rol spelen in de aanpak van de klimaatcrisis, zet de GroenLinks-fractievoorzitter de klimaatgeneratie bij in de eregalerij van het Museum van de Democratie van De Nieuws BV. "Dat is een brede definitie", vertelt Klaver. "Eigenlijk gaat het om iedereen met de mentaliteit en die zegt: er moet nu echt iets veranderen."

Eregalerij van het Museum van de Democratie

In aanloop naar de verkiezingen vullen verschillende lijsttrekkers de eregalerij van het Museum van de Democratie met hun heldinnen of helden. In De Nieuws BV leggen de lijsttrekkers uit waarom iemand een plekje verdient in de eregalerij en hoe deze persoon haar of hem heeft geïnspireerd.

Bij die klimaatgeneratie horen Greta Thunberg, de klimaatstakers en de duizenden jongeren die in Nederland de straat op gingen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. "Democratie is het opeisen van je plek in het publieke debat. Deze jongeren hebben wereldwijd, ook hier in Nederland, het onderwerp klimaat groots op de agenda gezet. Dat is echt knap", stelt Klaver.

Hoopvol

Volgens de GroenLinks-voorman wordt er sinds die klimaatdemonstraties en -stakingen in Den Haag veel meer gesproken over het klimaat. "Ik heb ook echt een kentering gezien bij andere politieke partijen."

Klaver is naar eigen zeggen politiek niet anders gaan bedrijven vanwege de klimaatdemonstraties. "Ik vond dit altijd al," zegt de lijsttrekker. Wel is hij hoopvoller geworden, omdat de generatie opstaat. "Als je zo'n jonge generatie hoort spreken over het belang van klimaatverandering, dan maakt me dat hoopvol over de kansen die we hebben om de klimaatveranderingen aan te pakken."

Jongeren vaker aan tafel

Toch zijn dezelfde jongeren ook kritisch op GroenLinks. Zo zouden sommige jongeren graag zien dat ze meer betrokken worden bij het maken van het beleid. "Ik vind het zeer terecht dat die kritiek er is, want het is nooit genoeg", vertelt Klaver, die zelf vijftien jaar geleden voorzitter van Dwars (jongerenorganisatie GroenLinks) was en destijds ook dezelfde kritiek had op GroenLinks. "Wat ze echt willen, is niet zozeer met ons om tafel zitten, maar ze willen serieus genomen worden als er straks weer een nieuw kabinet komt."

"Ze willen vooral meer actie", zegt Klaver over Dwars en over de klimaatgeneratie. "Ze mochten op het Catshuis komen om met Rutte te praten. Aan tafel zitten is leuk, maar je wil dat er iets mee wordt gedaan."

'Ze nemen geen genoegen meer met bullshit'

Volgens Klaver zien de jongeren dat er geen extra maatregelen worden genomen, terwijl de klimaatdoelstellingen niet gehaald worden. "Wat ik zo mooi vind aan deze generatie, is dat ze niet meer genoegen nemen met bullshit." Volgens de GroenLinks-fractievoorzitter zijn de jongeren precies op de hoogte van hoe het werkt met de klimaatdoelstellingen. "Ze weten dondersgoed hoe het zit. Ze nemen er geen genoegen mee om met een kluitje in het riet gestuurd te worden."

Hoe zou de klimaatcrisis dan moeten worden aangepakt? Daar hebben de jongeren wel een aantal ideeën over vertellen ze aan De Nieuws BV. Zo werpen ze op dat er een klimaatautoriteit moet komen die vergaande bevoegdheden heeft om in te grijpen. Ze wijzen bijvoorbeeld naar de Klimaatwet waar strenge controle op naleving ontbreekt.

In het programma van GroenLinks wordt een voorstel gedaan tot een Klimaatraad "als onafhankelijke rapporteur en adviseur op het gebied van klimaatbeleid." Ook stelt GroenLinks een minister van Klimaat en Energie voor, maar gaat dat wel ver genoeg?

Autoriteit voor klimaatdoelstellingen

"In het eerste ontwerp van die klimaatwet stond de klimaatcommissaris. Die hebben we er uiteindelijk uitgehaald en we hebben die rol weggelegd bij de Raad van State", vertelt Klaver. "Wij denken dat dat niet genoeg is, daar zou je nog wat aan toe moeten voegen, parallel aan de wijze waarop we nu de coronacrisis aanpakken."

Daarmee doelt Klaver op de hoeveelheid aandacht qua debatten in de Tweede Kamer voor de coronacrisis ten opzichte van de klimaatcrisis. "We hebben het afgelopen jaar inmiddels 26 fractievoorzittersdebatten gehad over de coronacrisis. De afgelopen tien jaar zijn er vier fractievoorzittersdebatten geweest over het klimaat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Climate Management Team

Onterecht, stelt Klaver want "de klimaatcrisis is zowat groter dan de coronacrisis." Volgens hem zou er een Climate Management Team moeten komen. "Hetzelfde als het Outbreak Management Team (OMT), die dwingende adviezen gaat geven aan de politiek en dat ook heel periodiek gaan doen, met briefings aan de Tweede Kamer en met persconferenties. Dat moet de druk en de awareness vergroten voor het feit dat je klimaatverandering moet aanpakken."

Of GroenLinks de kans krijgt om dat plan werkelijkheid te laten worden, zal afhangen van de uitslag van de verkiezingen. Voorlopig is er in de peilingen nog geen reden tot juichen voor GroenLinks.

Er is een kans dat de partij met de VVD om tafel moet, wil het mee gaan regeren. De bereidheid om dat te doen is er, aldus Klaver. "Ik werk er hard aan om progressieve samenwerking mogelijk te maken. Als we dan samen moeten werken met de VVD, dan het liefst op de manier dat de PvdA, D66 en GroenLinks elkaar vasthouden, omdat we vanuit daar een zo stevig mogelijk groene en linkse agenda en regeerakkoord kunnen krijgen."

Het museum van de democratie: Jesse Klaver

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie