Politiek
WNL

Europarlementariër Bart Groothuis: Nederland moet inzetten op grootschalige spionage China

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Bart Groothuis: Nederland moet inzetten op grootschalige spionage China

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis vindt dat Nederland actief moet gaan spioneren bij Chinezen. "We hebben bedrijven als ASML die meedoen in de wereldtop en we moeten illegale activiteiten van andere landen hier tegengaan. Ik vind dat de AIVD en MIVD dat maximaal moeten doen", zegt hij in Sven op 1.

Een werknemer uit China van chipmachinebouwer ASML heeft informatie over de technologie van het bedrijf verduisterd, meldde ASML gisteren. Volgens Groothuis ondermijnt China 'op een hele nare manier" de liberale wereldorde. "Het betekent niet meteen het einde van de wereld, maar alle bedrijven moeten vier stappen harder gaan lopen om de dreiging vanuit China tegen te gaan", stelt de Europarlementariër.

Daarnaast pleit Groothuis voor een geheel verbod op de export van hoogwaardige intellectueel eigendom dat in Europa wordt ontwikkeld, zoals defensietechnologie. Eerder werd bekend dat defensie een grote deel van haar pantservoertuigen laat inrichten en bouwen door een bedrijf dat al negen jaar volledig in handen is van de Chinese staat.

Niet alleen binnen Europa zingt het geluid om de handel aan banden te leggen, ook van buiten de Europese Unie is de druk op Nederland groot. Onlangs sprak premier Mark Rutte in de Oval Office nog met Joe Biden. "Er zal een deal zijn gesloten maar wat de inhoud is van die deal is geheim. De Kamer zal daar binnenkort over geïnformeerd worden", aldus Groothuis.

Sterke positie

Ondertussen moeten we volgens de VVD-Europarlementariër in Nederland en Europa werken aan het versterken van onze eigen positie, door "onze kroonjuwelen beter te beschermen". Groothuis stelt dat we ons niet volledig hoeven te ontkoppelen van China maar dat we ervoor moeten zorgen dat wij sterker worden. "We investeren 73 miljard, we halen fabrieken naar Europa en zo kunnen we relevant worden voor de rest van de wereld. Als China zegt ‘we draaien jullie een roer’, dan hebben wij ook ijzers in het vuur."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie