Politiek
BNNVARA

Dassen (Volt): 'Lobby is niet erg, maar moet wel transparant zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dassen (Volt): 'Lobby is niet erg, maar moet wel transparant zijn'

Ruim een maand geleden werd Europa opgeschrikt door een corruptieschandaal: stapels contant geld werd gevonden bij Europarlementariërs. Door dit schandaal pleit de voorzitter van het Europees Parlement voor striktere regels voor het Europese lobbyregister. Maar Nederland heeft niet eens zo'n register. Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt, is voor een lobbyregister in Nederland. Vorig jaar diende hij een initiatiefnota in om de lobby in Nederland aan banden te leggen. "Lobbyen wordt een probleem wanneer het eenzijdig wordt", zegt het Kamerlid in De Nieuws BV.

De voorzitter van het Europees Parlement pleit na het schandaal voor strengere regels voor het lobbyregister. Het lobbyregister heeft als functie besluitvorming transparanter te maken. In aanloop naar een besluit wordt daardoor duidelijk met wie welke minister heeft gepraat. Dat is nodig om te voorkomen dat een besluit eenzijdig tot stand komt. Nederland maakt niet gebruik van zo'n dergelijk register. Een kwalijke zaak, volgens Dassen.

Ontbreken transparantie

Het ontbreken van een register leidt ertoe dat in Nederland nu niet transparant is hoe een besluit tot stand komt, aldus Dassen. Een voorbeeld daarvan is Groningen en het gas. Uit reconstructies blijkt dat ministers wel met met grote oliebedrijven spraken, maar niet met andere belanghebbenden. "Dat soort zaken wil je transparant hebben, zo weet je hoe besluitvorming tot stand is gekomen en wie daaraan heeft bijdragen. Iedereen moet toegang hebben tot de macht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu is Dassen niet tegen lobbyen. "Het biedt meerdere perspectieven omtrent een bepaald probleem of uitdaging, en als Kamerleden hebben we er ook wat aan." Volgens het Kamerlid wordt lobbyen pas een probleem wanneer informatie en gesprekken eenzijdig worden. Daarbij kan een register helpen voor transparantie. "Zo schep je duidelijkheid voor de Kamer, maar ook voor journalisten en media."

Bestuurlijke integriteit

Dat het met bestuurlijke integriteit in Nederland nog niet goed gesteld is, bleek in 2019 al uit aanbevelingen van Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO). Volt heeft als reactie daarop samen met Omtzigt vorig jaar een motie ingediend voor het implementeren van het lobbyregister. Daarin is onder andere een afkoelperiode genoemd die draaideurpolitiek tegen moet gaan. "Als je stopt als minister moet het niet mogelijk zijn om meteen in de sector te werken waar je verantwoordelijk voor was."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie