Politiek
AVROTROS

'Academische expertise maakt democratie monddood'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Academische expertise maakt democratie monddood'

De academische expertise van virologen en epidemiologen is te dominant in het discours over de coronacrisis. "Het wordt ingezet om de democratie monddood te maken", zegt professor Ewald Engelen in dr Kelder en Co.

#303 - Een neoliberale sluimer - De Jortcast

Engelen is hoogleraar Financiële Geografie aan de Universiteit van Amsterdam en te gast om te praten over zijn nieuwe publicatie Ontwaakt!, een betoog tegen het neoliberalisme van de VVD en andere middenpartijen.

"Je bent heel kritisch op experts en technocraten, de types waar wij nu toch een beetje door geregeerd worden", begint Jort Kelder."Ik heb inderdaad heel veel problemen met de wijze waarop academische expertise ingezet wordt om de democratie monddood te maken. Dat hebben we eerder gezien in 2008 met economen, dat was destijds de expertise die aangeroepen werd om het land uit de ellende te helpen. En we hebben dat nu met virologen en epidemiologen die in feite Nederland regeren", zegt de professor. "Wat mij betreft moet dit altijd onderworpen blijven aan democratisch debat en dat gebeurt nu niet."

"Maar onze eigen gekozen politici, de Tweede Kamer, staat dit zelf toe", werpt Kelder tegen. "Ze hoeven niet te doen wat Van Dissel wil."

Gebrek aan debat

"Dat is ook zo en wat dat betreft kijk ik met toenemende verbijstering en verbazing naar wat er in de Kamer gebeurt en het gemak waarmee allerlei parlementariërs die daar toch namens ons zitten zich voor het karretje laten spannen van de virologen en de epidemiologen" antwoordt Engelen.

"Misschien zijn ze het gewoon eens, misschien zijn ze overtuigd?", zegt Jort Kelder.

"Ik heb niet het idee dat dat helemaal het geval is en dat heeft vooral te maken met het feit dat er geen debat is. Men loopt achter een consensus aan en men zou veel meer de oren te luisteren moeten leggen bij critici of andere standpunten over hoe je met zo’n virus om moet gaan moeten aanhoren."


Ontwaak!

In zijn boek roept Engelen lezers op zich te bevrijden van de neoliberale sluier waarmee ze zijn omhuld. Hij stelt dat het neoliberale beleid en gedachtegoed prima uitpakt voor de kleine bovenlaag hogeropgeleide Nederlanders, maar dat het merendeel van de bevolking er niet op vooruit is gegaan met deze economische politiek. Daarnaast is het beleid schadelijk voor de natuur en het klimaat, stelt de professor.

Ewald Engelen

Ster advertentie
Ster advertentie