Politiek
WNL

Landbouwminister Adema: conclusies Remkes blijven mijn uitgangspunt voor toekomstperspectief boeren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landbouwminister Adema: conclusies Remkes blijven mijn uitgangspunt voor toekomstperspectief boeren

De nieuwe landbouwminister Piet Adema wil niet aan de slag als "reductieminister, maar als productieminister", zoals hij zelf zegt bij het WNL-programma Sven op 1. Momenteel wordt hard gewerkt aan de landbouwbrief die richting moet geven aan het landbouwakkoord van begin 2023. Naar verwachting zal de brief nog deze maand op de deurmat vallen bij de Tweede Kamer. Het belangrijkste doel volgens Adema is dat "de boeren in staat zijn een goed verdienmodel te hebben".

De brief van Adema dient als opmaak naar het landbouwakkoord. "In de brief staat omschreven wat we concreet gaan doen, maar ook welke mogelijkheden boeren krijgen", zegt Adema. Boeren moeten volgens de minister "voldoende middelen krijgen om de omslag te maken".

Vermindering veestapel

De klimaatopgaven van 2030 staan vast en staat volgens de minister ook "absoluut niet ter discussie". Hij volgt graag de woorden van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. "Die heeft gezegd dat een krimp een gevolg kan zijn van de aanpak van de natuurdoelen, maar krimp is geen doel op zich is", voegt Adema toe.

"Het belangrijkste doel is de opgave voor natuur, stikstof, bodem en water. Daarbij, als er een krimp komt, moet een verdienmodel voor boeren behouden worden."

Minister Piet Adema kreeg het verwijt te weinig in Brussel aanwezig te zijn, om aan tafel te zitten bij de afspraken. Hij geeft toe nog niet in Brussel te zijn geweest, maar gaat er binnenkort naartoe. "Ik wil daar meerdere afspraken plannen, omdat we moeten investeren in Brussel. Juist op gebied van landbouw wordt daar veel besloten en het is buitengewoon belangrijk dat ik zichtbaar ben."

Landbouwakkoord

Het streven is dat in februari/maart het landbouwakkoord definitief op tafel ligt. Een grote opgave, zegt Adema, die op zoek is naar een uitweg om die opgave ook te realiseren. Nog voordat hij werd benoemd als landbouwminister, had hij hier al over nagedacht, zegt Adema.

"Ik zie de omgekeerde vlaggen, ik zie de polarisatie en ik zie het wegvallende vertrouwen in de overheid. Ik denk dat het tijd is dat we elkaar in de ogen kijken en dat we samen om tafel gaan zitten. We zijn een land van polderen en afspraken."

Minister van Landbouw Piet Adema (9 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie