Politiek
WNL

Dilan Yesilgöz: instroom asielzoekers moet omlaag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilan Yesilgöz: instroom asielzoekers moet omlaag

De instroom van asielzoekers moet ‘zeker’ omlaag. Dat zei minister Yesilgöz-Zegerius (VVD) vanochtend in het WNL-programma Sven op 1. "Ik vind dat we echt duidelijke maatregelen moeten treffen om zowel de instroom te beperken, als de doorstroom van asielzoekers te bevorderen", aldus de minister van Justitie. "Een wet kan erg helpen bij het bevorderen van de uitstroom, maar dat je ook aan de slag moet blijven om die instroom te beperken."

Momenteel voeren de coalitiefracties overleg over een nieuwe asielwet. Premier Rutte schuift morgen aan bij het fractieoverleg van de VVD om de asielwet te bespreken. De premier zal daar de fractie vooral bijpraten over wat het kabinet doet om de asielinstroom te beperken.

Minister Yesilgöz begrijpt de vraag van de fractie aan Rutte om langs te komen, en noemt een gesprek ‘meer dan’ logisch. "Zij moeten hun eigen afweging maken. Ik begrijp dat ze ook zeggen tegen de partijleider, Mark Rutte, kom maar langs om te vertellen wat er nog gebeurt aan maatregelen om instroom te beperken. Dat die cijfers heel erg hoog zijn, is voor iedereen wel duidelijk. Ik hoop dat daar een goed gesprek plaatsvindt."

De minister is zelf niet aanwezig bij het ingelaste fractieoverleg. Asiel valt onder het ministerie van Justitie en Veiligheid. "De staatssecretaris (van den Burg, red.) is daar heel erg druk mee bezig, en die doet op alle onderdelen zijn best om de boel beheersbaar te krijgen."

Dilan Yeşilgöz minister van Veiligheid en Justitie (7 november 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie