Politiek
WNL

CDA wil spreidingswet niet controversieel verklaren: 'Noodzakelijk voor uitvoering'

foto: Sven op 1/WNLfoto: Sven op 1/WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA wil spreidingswet niet controversieel verklaren: 'Noodzakelijk voor uitvoering'

Het CDA wil de spreidingswet niet controversieel verklaren. Dat zegt Tweede Kamerlid en campagneleider van de christendemocraten Bart van den Brink in het WNL-radioprogramma Sven op 1. "Ik zou de wet graag willen behandelen."

Video niet beschikbaar

Volgens Van den Brink is de spreidingswet "noodzakelijk voor de uitvoering" van het asielbeleid, zegt hij over de wet van asielstaatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Wel houdt de CDA'er een slag om de arm. "Ik ga heel goed luisteren naar collega-Kamerleden en kan pas echt bepalen of iets controversieel verklaard moet worden als ik hen heb gehoord."

De spreidingswet heeft als doel de opvang van asielzoekers eerlijk over Nederland te verdelen, waarbij gemeenten die weigeren daartoe gedwongen kunnen worden. De VVD wil de wet van de eigen staatssecretaris wel controversieel verklaren. Volgens Van den Brink is dat "ingewikkeld als je het COA hoort en de staatssecretaris, die de instroom ziet oplopen en zich afvraagt of dit goed gaat de komende maanden".

Het spant erom of de spreidingswet door de Tweede Kamer controversieel wordt verklaard, denkt Van den Brink. "Het zit heel dicht bij elkaar."

Stikstofwet

De stikstofwet van stikstofminister Christianne van der Wal wil het CDA wél controversieel verklaren, zegt de CDA-campagneleider. "Ten aanzien van de deadline hebben wij gezegd: wij willen een stikstofdeadline die niet op 2030 ligt." Maar het controversieel verklaren "geldt niet voor de regelingen en alles wat er moet gebeuren om boeren perspectief te geven voor een betere toekomst".

Van den Brink denk dat beleid dat al is aangenomen, veelal overeind zal blijven. "Ik denk dat er een duidelijk onderscheid valt te maken met nieuw beleid. Dat zal in de regel vaker controversieel worden verklaard." Hij waarschuwt dat uitvoeringsorganisaties, maatschappelijke organisaties en ondernemers willen dat het land niet stilvalt.

"We gaan ook naar de kiezer, maar in de uitvoering moeten we zoveel mogelijk door laten gaan", aldus Van den Brink.

Bart van den Brink (CDA-campagneleider) over de verkiezingen en wat gaat zijn partij controversieel verklaren? (5 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie