Achtergrond
WNL

Politie waarschuwt voor babbeltruc, oplichters maken honderden miljoenen euro’s buit

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie waarschuwt voor babbeltruc, oplichters maken honderden miljoenen euro’s buit

Oplichters maken in Nederland jaarlijks honderden miljoenen euro’s buit. Dat zegt Sybren van der Velden, landelijk coördinator Senioren & Veiligheid bij de politie, in Het Misdaadbureau. Van der Velden waarschuwt dat het vaak erg lastig is om het gestolen geld terug te krijgen.

#34 - Het Misdaadbureau: 'De oplichter is er met meer dan 3 ton en dure juwelen van mijn 74-jarige moeder vandoor gegaan' (S02) - Het Misdaadbureau

De oplichters zijn "enorm geraffineerd", zegt Van der Velden. Vaak maken ze gebruik van een zogenaamde babbeltruc. Criminelen doen zich dan voor als bijvoorbeeld een bankmedewerker of politieagent. "Ze komen aan je deur met een politiejas aan en een pasje. Ze geven je zogenaamd preventieadvies en vragen waar je waardevolle voorwerpen liggen. Terwijl een persoon met het slachtoffer praat, nemen ze alles mee."

De daders komen uit de hoek van de georganiseerde misdaad en maken dikwijls deel uit van een buitenlands netwerk, zegt Van der Velden. "Terwijl we traditionele criminaliteit zien afnemen, nemen dit soort zaken toe." Hij roept slachtoffers op om naar de politie te stappen. "Dan hebben wij zicht op hoe groot het probleem is en kunnen we onze capaciteit daarop aanpassen." Met meer aangiften wordt het bovendien voor de politie eenvoudiger om verbanden te leggen tussen verschillende zaken, zegt hij.

Het is vaak erg lastig om het gestolen geld terug te krijgen, zegt de politieman. "Het komt inmiddels zoveel voor, het gaat om honderden miljoenen euro’s per jaar die worden buitgemaakt. Het is heel lastig om het geld terug te krijgen." Hij benadrukt dat de politie "steeds meer aandacht" heeft voor dit soort diefstalzaken.

Vooral ouderen worden slachtoffer van dit soort oplichtingsvormen. Volgens Van der Velden worden persoonsgegevens die zijn buitgemaakt tijdens grote datahacks verhandeld binnen het criminele circuit. "Daders weten zo wanneer het om senioren gaat en ze pikken ze er ook echt uit. Doordat ze over veel informatie beschikken, komen ze betrouwbaar over aan de deur of over de telefoon."

Bankhelpdeskfraude

De 74-jarige moeder van Raymond verloor 328.000 euro en juwelen door een babbeltruc. Een oplichter deed zich voor als een medewerker van de Rabobank. "Ze kreeg een sms’je en daarin stond: 'Dit is een automatisch bericht van de Rabobank. Er is een overboeking geannuleerd'", vertelt Raymond. "Ze moest contact opnemen met de bank, er stond een 06-nummer bij vermeld. Ze heeft het nummer gebeld. Het was alsof ze met een professionele bankmedewerker te maken had."

Om haar vertrouwen te winnen stelden de dieven verschillende 'controlevragen' aan het 74-jarige slachtoffer. "Daarna werd tegen haar gezegd dat er iets aan de hand was met haar bankrekening", zegt Raymond. "Ze moest haar juwelen en pinpassen even in een kluis leggen. Er kwam vervolgens iemand aan de deur, zogenaamd van de bank. Die heeft haar passen ingenomen, met pincode, en juwelen."

De moeder van Raymond heeft haar gestolen geld nog niet terug. Volgens de Rabobank, waar de vrouw haar rekening heeft, komt oplichting voor een bedrag van ruim drie ton zelden voor. "Een bedrag van 328.000 euro is uitzonderlijk hoog", vertelt een woordvoerder van de bank aan Het Misdaadbureau.

'Pas op met je bankpasje'

Oud-inbreker Ron Konings waarschuwt dat mensen waakzaam moeten zijn voor dit soort oplichters. Haal bijvoorbeeld niet opzichtig je bankpas uit je portemonnee, tipt Konings. Aan de hand van je bankpas kunnen criminelen namelijk eenvoudig zien bij welke bank je bent aangesloten. "Als je kassière bent, kan je ook lid van de club zijn en doorgeven: die vrouw zit bij de Rabobank. Criminelen doen voorwerk. Daar moeten mensen bewust van worden." Konings pleit voor bankpassen die minder herkenbaar zijn.

Als je pronkt, word je slachtoffer

Volgens de ex-dief maken criminelen "heel vaak" gebruik van de babbeltruc. "Het verhaal dat mij het meest is bijgebleven is die van een oudere dame die met gouden oorbellen en ringen om door de supermarkt liep. Ze werd aangestoten door een vrouw, die vervolgens haar excuses daarvoor aanbood. Er ontstaat een praatje en de vrouw vertelt dat ze eenzaam is."

De volgende dag en de dag erop treffen het slachtoffer en de dief elkaar weer. Ze maken een praatje in het park en de oplichter zegt: Ik vind het zo gezellig, ik kom een keer bij je langs en dan neem ik lekker gebak mee. "De oudere vrouw gaat in op het voorstel. Ze eten gebak en de vrouw doezelt in, want er zat iets in het gebak. De dief kan vervolgens op haar gemak het hele huis doorzoeken."

Konings: "Als je loopt te pronken met je oorbelletjes en je ketting, dan word je slachtoffer."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie