Politiek
WNL

VNG-voorzitter Dijksma aan kabinet: 'Laat de boel niet stilvallen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNG-voorzitter Dijksma aan kabinet: 'Laat de boel niet stilvallen'

Namens de 342 gemeenten die ons land rijk is, stuurt VNG-voorzitter Sharon Dijksma vanochtend een hartekreet richting Den Haag: "Laat Nederland niet stilvallen". In Sven op 1 voegt de Utrechtse burgemeester daaraan toe: "We zijn in de politiek heel goed in het uitvergroten van de verschillen, maar laten we nu gewoon eens beleid uitvoeren op de thema’s waar we het wél over eens zijn".

Video niet beschikbaar

Middels een pamflet proberen de gemeenten Den Haag ervan te overtuigen dat ze op de grote thema’s gewoon moeten blijven regeren, ook al verkeert het kabinet in demissionaire staat. "Kijk naar woningbouw, iedere partij wil toch dat er meer betaalbare woningen bij komen", zegt Dijksma. "Dat vraagt inderdaad om ingrijpende keuzes, maar wel keuzes waar we nu echt niet op kunnen wachten."

3 miljard voor gemeenten

Voor alle afzonderlijke partijen in de Tweede Kamer heeft Dijksma daarnaast nog een boodschap voor de verkiezingsprogramma’s: "Kom met geld voor gemeenten over de brug." Er moet volgens haar structureel 3 miljard extra bij in het gemeentefonds. Dit vanwege alle taken die nu op hun bordje liggen, waaronder jeugdzorg - een enorme kostenpost. De Vereniging Nederlandse Gemeenten roept op om die extra impuls in het gemeentefonds in elk partijprogramma terug te zien.

Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht) waarschuwt politiek: gemeenten hebben meer geld nodig (4 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie