Binnenland
WNL

Directeur Wereldhavendagen: 'Proberen vooral mensen te trekken die een baan zoeken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Wereldhavendagen: 'Proberen vooral mensen te trekken die een baan zoeken'

De Wereldhavendagen moeten het reilen en zeilen binnen de scheepvaart bekender maken bij een groot publiek zodat meer mensen willen werken in de branche. "We proberen vooral mensen aan te trekken die een baan zoeken of een carrièreswitch overwegen," zegt directeur Sabine Bruijninckx van de Wereldhavendagen in WNL In de Kantine.

Rotterdam staat dit weekend in het teken van de 46e editie van de Wereldhavendagen. Door de hele stad varen bijzondere schepen, worden shows gegeven en laat havenpersoneel zien wat ze de hele dag doen. "We willen dat mensen de grootsheid van de haven midden in de stad ervaren," zegt Bruijninckx.

Toch zijn er op de achtergrond grote zorgen in de branche over personeel, laat de directeur doorschemeren. Die zorgen worden beaamd door Annet Koster van de KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders). "De instroom op de zeevaartscholen daalt en de vergrijzing zet alleen maar door." Koster hoopt dat de Wereldhavendagen vooral het 'onbekende karakter' van de haven afzwakt. "De kern van de werkzaamheden vinden vaak ver weg plaats. Soms zelfs op zee en onbekend maakt onbemind."

Verkeerd imago

Ook denkt Koster dat de scheepvaart te kampen heeft met een verkeerd imago. "Doordat de werkzaamheden zo ver weg plaatsvinden, komen vooral grote zaken in het nieuws. En dat zijn voornamelijk de ongelukken." Koster verwijst naar de Fremantle Highway, een autoschip van een Japans bedrijf dat eind juli in de brand vloog voor de Nederlandse kust. "Hierdoor is een beeld ontstaan van vies en vervuilend. Dat beeld klopt niet. Relatief gezien is de scheepvaart één van de schoonste manieren van vervoeren."

Stekkerschepen op stroom

De scheepvaart is daarnaast volop aan het innoveren en aan het inzetten op 'stekkerschepen'. Hierbij varen de vrachtschepen voornamelijk op stroom. "Deze omslag moet vooral gestandaardiseerd plaatsvinden, zodat elke stekkeraansluiting en laadpunt hetzelfde is. Anders gaat de omslag nog langer duren."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie