Politiek
EO

'Breek het preventieakkoord open'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Breek het preventieakkoord open'

Longarts Wanda de Kanter is woedend over het nieuws dat de tabakslobby invloed had op het Nationaal Preventieakkoord uit 2018. De Kanter, die bekend staat als anti-rookactivist, zou het liefst zien dat het desbetreffende onderdeel van het akkoord de prullenbak in gaat. "Dit gaat ertoe leiden dat het idee van een rookvrije generatie niet gehaald gaat worden", zei ze in Dit is de Dag.

Vandaag concludeerde onderzoeksplatform The Investigative Desk dat de tabakslobby via enkele organisaties (zoals VNO-NCW en PBL) invloed had op het preventieakkoord. De VVD wordt aangewezen als "hoofdrolspeler" hierin.

Maatregelen

Door de lobby kwamen twee maatregelen niet in het akkoord, stelt De Kanter: een hogere accijns op sigaretten en het terugdringen van het aantal verkooppunten. De longarts zag zelf dat deze zaken werden genoemd in een eerdere versie van het akkoord, zei ze in Dit is de Dag, maar deze werden op het laatste moment geschrapt.

Deze maatregelen moeten voorkomen dat kinderen beginnen met roken. "Efficiƫnte en effectieve maatregelen", volgens De Kanter, want preventie is makkelijker dan rokers te laten stoppen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voor deze maatregelen, maar ze kwamen dus na de lobby niet in het preventieakkoord.

Door het ontbreken van deze maatregelen is het preventieakkoord zinloos, vindt ze: "Breek het akkoord open. Ga opnieuw praten zonder de tabaksindustrie." Ze hoopt dat het KWF en het Longfonds hun handtekening weghalen.

Illegaal

De Nederlandse overheid tekende in 2005 een akkoord met de Wereldgezondheidsorganisatie dat de tabaksindustrie niet mee mag praten. Dat ze toch invloed hadden is dus 'absoluut tegen de regels', volgens De Kanter. Toch is het ingewikkeld: de overheid tekende dit akkoord, maar de vraag is of dit voor individuele Kamerleden geldt.

Om dit te voorkomen zou De Kanter het liefst een nieuwe wet zien die contacten tussen Kamerleden en de tabaksindustrie verbiedt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie