Politiek
WNL

ONL-voorman Biesheuvel: 'Rekening bij winstgevende bedrijven leggen is populisme'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. ONL-voorman Biesheuvel: 'Rekening bij winstgevende bedrijven leggen is populisme'

Werkgevers werden opgeroepen de lonen van werknemers te verhogen. Daarbovenop wil het kabinet winstgevende bedrijven zwaarder belasten om de crisis door te komen. Voorman van ondernemersorganisatie ONL Hans Biesheuvel vindt dat een te makkelijke oplossing om koopkrachtherstel te realiseren, vertelt hij in Sven op 1.

Bedrijven die het goed doen moeten meer betalen, vindt het kabinet. "Heel makkelijk scoren om dat te roepen", zegt Biesheuvel. "Dat is gewoon is populisme." Biesheuvel vindt het geen goed plan om eenmalig en incidenteel de belasting te verhogen voor bedrijven die gedijen onder de huidige crisis. "Wanneer verdien je veel? Welk percentage laat je erop los? Hoe lang gaat zoiets door?", vraagt Biesheuvel zich af.

Volgens Biesheuvel kan de Belastingdienst het ook niet aan om eenmalig de belasting te verhogen. "Ik vind solidariteit geen verkeerd woord, maar je moet dat wel op een slimme manier inzetten", doelt de bestuursman op dat grote bedrijven die veel winst boeken ook meer belasting moeten betalen. "Maar niet met profiteursbelastingen."

Geen taak van politiek

Niet alleen het kabinet, maar ook vakbond FNV wil dat werkgevers de lonen omhoog gooien. Terwijl "niet ieder bedrijf die loonsverhoging zomaar kan betalen", volgens Biesheuvel, die vindt dat de politiek zich niet met deze zaak moet bemoeien. "Die moeten zich het hun eigen problemen bezighouden. Dit is iets tussen werknemers en werkgevers."

Als het aan de ONL-voorman ligt moet het kabinet aan de slag om fulltime werken aantrekkelijker te maken, om zo het personeelstekort tegen te gaan. "Het loont niet altijd om meer te werken", zegt Biesheuvel toe. Hij somt op: "Het heeft te maken met kinderopvang en met arbeidsbeperking." Dan moet er ook gekeken worden naar arbeidsmigratie, stelt Biesheuvel. "Anders gaan wij het niet redden."

ONL-voorman Hans Biesheuvel (17 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie