Economie
WNL

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: 'Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: 'Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst'

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers. FNV-voorzitter Tuur Elzinga boekt daar echter nog geen successen. Zo kondigde hij eerder al mogelijke stakingen aan: 'De kans op een hete herfst wordt steeds groter.'

"Er zijn steeds meer plekken waar werkgevers en werknemers tegenover elkaar staan. We hadden als inzet al een prijscompensatie plus een vast bedrag van honderd euro. Dat hebben we op de meeste plekken nog niet gekregen", aldus de vakbondsbestuurder in Sven op 1 op NPO Radio 1.

Recessie

Volgens Elzinga is een recessie aanstaande als werkgevers de lonen niet gaan verhogen: “Juist in de huidige tijd is het belangrijk om het werknemers naar de zin te maken, om ze te behouden. Geld is niet schaars, mensen zijn schaars. Investeer maximaal in je mensen, want geld is er genoeg.” Hij vindt daarom dat de lonen mee moeten stijgen met de inflatie: “Het zijn hoge bedragen maar anders gaan mensen erop achteruit.”

Werkgevers zien zulke flinke loonsverhogingen echter niet zitten. Zo vreest winkeliersbranchevereniging INretail voor een leegloop van winkels, maar dat is volgens Elzinga niet nodig. Hij snapt dat bedrijven zich zorgen maken, maar de situatie valt voor hen nu nog reuze mee, legt hij uit: “Werkgevers beginnen al te piepen terwijl het nog goed gaat. Het aantal faillissementen is historisch laag, terwijl gezinnen nu in toenemende mate in de problemen raken.”

Volgens Elzinga zit er heel veel marge bij grote bedrijven, hij noemt als voorbeeld supermarkten: “Zij hebben afgelopen jaren tijdens de coronacrisis ook al heel veel geprofiteerd.” De vakbondsvoorzitter vindt dat het geld bij dergelijke bedrijven gehaald moet worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie