Naar homepage
Politiek

Oproep Van Ark aan gemeenten: Stap uit ideologische loopgraven en ga naast mensen staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Van Ark aan gemeenten: Stap uit ideologische loopgraven en ga naast mensen staan

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt de gemeenten om samen na te denken over een betere invulling van de begeleiding van mensen met een bijstandsuitkering. "We kunnen wel blijven hangen in de ideologische loopgraven, maar daar schiet niemand wat mee op", zegt ze in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Van Ark kreeg deze week felle kritiek na de evaluatie door het Sociaal Cultureel Planbureau op de participatiewet, en haar plannen voor een niet-vrijblijvend aanbod voor een tegenprestatie, onder meer vanuit de PvdA in de Tweede Kamer en GroenLinks in Amsterdam.

"Ik zie bijvoorbeeld in Rotterdam een PvdA wethouder die ervoor zorgt dat de gemeente naast de mensen gaat staan en de vraag stelt 'hoe kunnen we je helpen?' Maar ook Amsterdam zit al een heel eind in de richting die ik graag zie."

Geen foto maar een film

De staatssecretaris erkent dat het voor een deel van de mensen in de bijstand heel moeilijk zal zijn op korte termijn een reguliere baan te vinden. "Maar ook die mensen kunnen we niet afschrijven. Met een uitkering iets beperkts erbij doen, vind ik 100 keer beter dan niks doen."

Ze vindt begeleiding noodzakelijk, omdat mensen zich dan weer kunnen gaan ontwikkelen. "We maken een foto van mensen, waar we een film moeten maken." Over het verplichtende karakter zegt ze: "Dwang relateer ik aan een kleine groep die echt wel kan maar niks wil."

Verbouwing Participatiewet

Van Ark is niet van plan de Participatiewet in de prullenbak te gooien, ondanks dat het SCP stelt dat de wet er nauwelijks in slaagt mensen aan het werk te helpen. Ze gelooft dat er goede aanpassingen mogelijk zijn, ook zonder het extra geld dat de gemeenten graag zouden willen.

"We kunnen beschikbaar geld veel slimmer inzetten. Veel mensen in de bijstand hebben ook GGZ-problemen. Dan kunnen de zorgverzekeraars bijspringen. Of ze hebben WMO-ondersteuning. We kunnen beschikbare potjes combineren."

Ster advertentie
Ster advertentie