Politiek
BNNVARA

Oud-Shell CEO Jeroen van der Veer: 'De EU moet doorgaan met de Green Deal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Shell CEO Jeroen van der Veer: 'De EU moet doorgaan met de Green Deal'

Jeroen van der Veer is tegenwoordig commissaris is bij verschillende grote Nederlandse bedrijven. Van der Veer is altijd druk geweest met energietransitie. "Iedere transitie kost geld. Nu is er geen geld bij bedrijven en ook niet bij consumenten. Toch moet dat geld worden gevonden", vertelt Van der Veer in De Nieuws BV.

Het is enerzijds een mooie gelegenheid om geld te gebruiken voor duurzaamheid, maar het zou door gebrek aan geld ook kunnen remmen op de energietransitie, volgens Van der Veer. "Stel dat je bijvoorbeeld al je investeringen in één keer mag afschrijven dan zou dat schelen. Je moet de 'Green Deal' zo inrichten dat je met belastingen en subsidies het geld toch bij elkaar krijgt. Het is goed en verstandig dit tweede steunpakket."

Creatieve destructie

"Je moet je bedrijf opnieuw inrichten en daarvoor heb je helaas minder mensen nodig", vertelt Van der Veer. "Het is beter om dat zo snel mogelijk aan te passen, anders is het uitstel van executie. Heel veel bedrijven die misschien al niet zo goed liepen, gaan het niet redden in de nieuwe economie. Met elkaar vormen we een nieuwe economie, creatieve destructie."

Diplomatiek

Het grote Brusselse pakket loopt via de Europese begroting. Van der Veer: "Als het via Brussel loopt, verwacht ik iets meer enthousiasme. Nederlanders zijn eerlijk en oprecht. We denken niet diplomatiek en niet goed in timing. Het heeft ook een zekere charme onze oprechtheid."

De Week van Kee: Oud-CEO Shell roept EU op geld te vinden voor Green Deal

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie