Politiek
KRO-NCRV

'Steeds meer afhakers' door wantrouwen in politiek: 'Moment voor politieke midden om te leveren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Steeds meer afhakers' door wantrouwen in politiek: 'Moment voor politieke midden om te leveren'

Met de verkiezingen in het vooruitzicht schieten de politici al in de campagnestand. Tegelijkertijd neemt het wantrouwen in de partijen toe en haken steeds meer mensen af, aldus cultuur- en politiek historicus René Cuperus. "Mensen krijgen pas vertrouwen terug als de regering succesvolle resultaten levert", zegt de auteur van Atlas van Afgehaakt Nederland bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Cuperus is het "politieke vertrouwen" nog nooit zo laag geweest als nu. "Dat gevoel van afhaken is heel sterk." Het zou er voornamelijk mee te maken hebben dat men niet meer "gelooft" in de politiek. Zo zouden kiezers niet meer inzien wat de politiek voor goeds teweegbrengt, zit de politiek hen eigenlijk in de weg en "vernedert" de politiek hen.

Motie van wantrouwen

"Het afgelopen kabinet, vol outsiders, was een motie van wantrouwen tegen de oude bestuurspartijen. Het was het kabinet van afgehaakt Nederland", stelt Cuperus. We bevinden ons dan ook in een "ingewikkelde situatie", vooral nu er in oktober weer verkiezingen zullen plaatsvinden. "Op het moment dat dit kabinet totaal mislukt is, heel weinig heeft geleverd, zijn de mensen die hoop hadden in dit kabinet ook afgehaakt."

Opnieuw afhaken

Waar de BBB en PVV de voormalige afhakers naar het stemhokje wisten te krijgen, zijn zij nu hun vertrouwen opnieuw kwijt, aldus Cuperus. Ook de "bestuurlijk hoogopgeleiden" zouden afhaken. "Dit fenomeen, dat de gevestigde politiek niet meer vertrouwd wordt, maar ook niet populistische partijen, wat is dan het gevolg? Daar zitten we middenin."

'Wanneer regeren we eigenlijk?'

Het valt nog te bezien hoe de campagne zal verlopen en hoe men vervolgens stemt. Maar volgens Cuperus zijn er internationaal "enorme zorgen over de politieke instabiliteit" in Nederland. "Er wordt nauwelijks meer geregeerd. Ze staan vooral in de verkiezingsstand en nemen een jaar voor de formatie, daar snappen ze niets van in Duitsland."

Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat de Nederlandse regering vanuit een lange campagne ook een jaar nodig heeft om te formeren en vervolgens redelijk vaak valt. Het hele riedeltje begint daarna natuurlijk weer opnieuw. "Wanneer regeren we eigenlijk?"

Het politieke midden

Volgens Cuperus is er vooral weer verbinding nodig tussen "de Randstad en de regio", omdat die elkaar niet meer lijken te vinden. "Het is een bron van onbehagen, onrust en afhaken. Daar moeten we iets mee in Nederland." Om dat te herstellen, zou het "herstel van het politieke midden" volgens Cuperus in de steigers moeten worden gezet.

Alleen dan zouden we maatschappelijke problemen kunnen oplossen, stelt de politiek historicus. Cuperus merkt op dat er consensus lijkt te zijn over een aantal thema's, zoals Defensie, stikstof en migratie. "Het is een moment voor het politieke midden om te leveren." Daarmee zou de toekomstonzekerheid, waar veel kiezers mee worstelen, aangepakt kunnen worden.

Spelregels van de samenleving

"Houden we de spelregels van onze samenleving intact? Dat is een belangrijk punt", gaat Cuperus verder. Om dat te doen, moeten de politici niet te erg in de campagnestand gaan tijdens de verkiezingen. "Mensen krijgen pas vertrouwen terug als de regering succesvolle resultaten levert", adviseert Cuperus.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie