Binnenland
KRO-NCRV

16-jarigen straks naar de stembus? 'We staan te popelen, geef ons een stem'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 16-jarigen straks naar de stembus? 'We staan te popelen, geef ons een stem'

Ze mogen werken, belasting betalen en hun rijbewijs halen: moeten 16-jarigen dan ook kunnen stemmen? Ja, zegt de Britse regering, die van plan is de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen. Moeten we dat in Nederland ook doen? Volgens historicus Ewoud Kieft bij Spraakmakers "zou het zeker helpen om jongeren te betrekken bij de democratie".

Stand.nl: 'Ook in Nederland moeten jongeren vanaf hun 16e kunnen stemmen'

Video niet beschikbaar


Kieft is zelf een groot voorstander van het verlagen van de kiesleeftijd naar 16 jaar. "Scholen zijn al bezig met burgerschap, en met inzicht in de rechtsstaat en democratie", zegt hij. "Maar deze lessen blijven vaak abstract. Het wordt pas concreet als je jongeren ook echt laat stemmen."

Te vroeg?

Niet iedereen is het daarmee eens. Maatschappijleer-docent Liane Vissers van 't Hof, die zelf lesgeeft over verkiezingen, vindt het te vroeg om leerlingen al stemrecht te geven. "We gaan al ten onder aan meningen die niet op feiten zijn gebaseerd", stelt Vissers van ’t Hof. Op haar school wordt veel aandacht besteed aan verkiezingen, en probeert men het onderwerp zo relevant mogelijk te maken. "We organiseren onze eigen verkiezingen, houden debatten en nodigen Kamerleden uit."

Toch vindt universitair hoofddocent politieke communicatie Bert Bakker dat 16 jaar níét te jong is om te stemmen. "Wat wij zien, is dat 16- en 17-jarigen politiek gezien niet anders denken dan 18-jarigen", aldus Bakker. Hij vergelijkt de situatie met Oostenrijk, waar de kiesleeftijd al is verlaagd. "Daar zag je dat 16- en 17-jarigen in dezelfde mate meededen aan verkiezingen. Je verliest deze groep dus niet." Ook benadrukt Bakker hoe belangrijk het is om jongeren al vroeg bij verkiezingen te betrekken: "Als je op jonge leeftijd afhaakt, heeft dat gevolgen voor de rest van je leven."

'Jongeren staan te popelen'

Maar zitten jongeren eigenlijk wel te wachten op stemrecht? Ja, zegt LAKS-voorzitter Thijmen Wildlak: "Jongeren staan te popelen om mee te stemmen. Geef ons een stem in onderwerpen die ons direct aangaan."

Volgens Wildlak zijn jongeren juist goed voorbereid, mede door de lessen op school. "Naarmate de verkiezingen dichterbij komen, begint het echt te leven onder jongeren. Dat zal alleen maar toenemen als ze daadwerkelijk kunnen stemmen. De lessen zullen dan nóg relevanter worden."

'Ambivalente idioterie'

Ook Spraakmakers-luisteraar Sjoerd van der Kuur, een 70-plusser, is een uitgesproken voorstander van het verlagen van de kiesleeftijd. "Ze mogen hun rijbewijs halen en worden opgeroepen om tegen de Russen te vechten", zegt hij. "Maar ze mogen niet meedoen aan verkiezingen? Dat is echt ambivalente idioterie. Het is een enorm leuke groep, die moet je stemrecht geven. Dan krijgen ze verantwoordelijkheden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie