Politiek
WNL

'Omtzigt zit nog in zijn honeymoon-fase, de kritiek komt nog wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Omtzigt zit nog in zijn honeymoon-fase, de kritiek komt nog wel'

Deze week was veel aandacht voor de partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract. Volgens de meest recente peilingen wordt zijn partij de grootste, maar dat kan weleens gaan keren als de campagnetijd aanbreekt denkt oud-adjunct-hoofdredacteur van de Telegraaf Jan-Kees Emmer.

"Omtzigt zit nu nog in zijn honeymoon-fase. Iedereen doet aardig naar hem en iedereen wil hem knuffelen, maar de kritiek komt nog wel," zegt Emmer in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Zodra bekend wordt wie er op zijn lijst staan, dan kan er van alles van die mensen worden gevonden. Wat is hun verleden, hoe zijn ze in de praktijk en ga zo maar door. Omtzigt kan wel zeggen dat hij zo standvastig is, maar hoe zit het met de mensen op zijn lijst?"

In veel krantenkoppen is de afgelopen week de vergelijking gemaakt met Fortuyn. "In aanloop naar de verkiezingen kreeg ook hij veel kritiek," memoreert Emmer. "Ook toen zag je dat de aanval werd ingezet op de persoon tijdens campagnetijd."

Omtzigt wil het anders, maar heeft tijd nodig

Journalist van de Twentsche Courant Tubantia Kelly Adams kreeg de primeur van Pieter Omtzigt over de oprichting van zijn nieuwe politieke partij. Zij erkent wat Emmer zegt, maar meent ook dat Omtzigt een goed uitgedacht plan heeft. "Hij wil de bestuurscultuur veranderen maar zegt daarbij meteen wel dat hij daar tijd voor nodig heeft." Omtzigt wil daarmee de verwachtingen managen denkt de journalist.

Toch rijst ook de vraag op: Zit Omtzigt er zelf over tien jaar nog wel om zijn plannen uit te voeren? "Dat is natuurlijk de grote vraag, maar hij houdt voet bij stuk," aldus Adams.

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie