Politiek
AVROTROS

Wie weet Omtzigt allemaal voor zich te winnen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie weet Omtzigt allemaal voor zich te winnen?

De dag die je wist dat zou komen was afgelopen week dan eindelijk daar. De verlosser, Pieter Omtzigt, gaf ons, de Nederlanders, het ja-woord. Met zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) doet de tukker een gooi naar de macht, maar wie zijn precies de mensen die voor zijn verhaal vallen? Dr. Roderik Rekker, universitair docent empirische politicologie aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar het Nederlandse kiesgedrag en heeft hier zodoende kijk op.

Wat mensen drijft om op Omtzigt te stemmen

Hoewel nog niet duidelijk is wie precies op de kandidatenlijst terechtkomt, weet Omtzigt inhoudelijk al wel precies wat hij met Nederland wil. Zijn programma valt min of meer terug te lezen in het boek met dezelfde naam als zijn partij, dat hij in 2021 publiceerde. Omtzigt wil, uiteraard, een 'nieuwe bestuurscultuur'. Enkele concrete ideeën: hervorming van het kiesstelsel en de introductie van een constitutioneel hof.

Gaan jonge kiezers voor Omtzigt?

Rekker doet veel onderzoek naar generaties. De jonge garde in Nederland blijkt cultureel progressief en kosmopolitisch ingesteld. Nieuwe partijen doen het in de regel goed bij de jeugd, maar of dat voor Nieuw Sociaal Contract ook geldt, is volgens Rekker de vraag. Omtzigt zit ideologisch gezien namelijk in de conservatieve hoek. Toch sluit hij niet uit dat NSC alsnog een zekere populariteit bij jongeren zal genieten.

Kiesdistricten

Een van de speerpunten van NSC is als gezegd de hervorming van het kiesstelsel. Omtzigt pleit voor een model waarin per provincie een aantal zetels wordt toegekend en zodoende sprake is van proportionele vertegenwoordiging vanuit het gehele land − een beetje à la Denemarken. Rekker vindt dit een ietwat merkwaardig idee, en denk bovendien dat kiezers er niet heel veel waarde aan zullen hechten.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie