Politiek
NOSNTR

Tweede Kamer wil soepeler omgaan met kleine foutjes in de bijstand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer wil soepeler omgaan met kleine foutjes in de bijstand

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan het verplicht terugvorderen van de uitkering van mensen in de bijstand die iets niet goed hebben gedaan. Het CDA en D66 brengen vandaag een plan naar buiten dat precies lijkt op de initiatiefwet waar de ChristenUnie vanmorgen mee kwam. Zij denken dat zij een snellere oplossing hebben.

Politiek verslaggever Wilco Boom denkt dat het een goede kans van slagen heeft, zegt hij in Nieuws en Co. "Drie coalitiepartijen, Groenlinks, SP en de Partij van de Arbeid zijn voor. Daarmee heb je een ruime Kamermeerderheid. Voorwaarde is wel dat zij het met elkaar eens worden over hoe het voorstel eruit komt te zien."

Aanleiding voor de plannen is het bericht van eind december dat een vrouw uit Wijdemeren ruim 7000 euro moest terugbetalen omdat zij geruime tijd wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder.

Mensen in de bijstand zijn verplicht om alle giften te vermelden. De gemeente concludeerde dat de vrouw dit niet had gedaan en voelde zich genoodzaakt om het hele bedrag terug te vorderen.

Maatwerk

Mario Meijer werkt als Toezichthouder Participatiewet bij een gemeente in Drenthe. Hij vindt dat er aandacht moet zijn voor de menselijke maat. "Er is duidelijk een onderscheid tussen de letter van de wet en de geest van de wet."

Meijer vindt het lastig in te schatten of de wetsvoorstellen gaan werken. "Het blijft een kat-en-muis-spelletje. Tuurlijk vind ik dat bij mensen die onbewust een fout maken je een oplossing moet kunnen vinden, maar er zijn natuurlijk ook mensen die actief proberen om gemeenten te slim af te zijn."

Het belangrijkste volgens hem? Rekening houden met de situatie. "Ik probeer altijd goed te luisteren. Te kijken naar de mens voor me. Dan kan ik nog kijken naar de wet en of er ruimte in zit."

Gift

De SP en GroenLinks willen allebei dat er in de Participatiewet een minimumbedrag komt te staan dat mensen als giften boven op hun uitkering mogen ontvangen. Wat de SP betreft gaat het om 1500 euro per jaar. GroenLinks heeft het over 1200 euro per jaar (100 euro per maand).

CDA en D66 willen hun amendement bespreken in een debat over de Participatiewet, dat nu gepland staat voor 8 februari. Ze gaan ervan uit dat de initiatiefwet van de ChristenUnie pas na de verkiezingen wordt behandeld.

paticipatiewet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie