Politiek
WNL

LTO blaast leven in nieuw landbouwakkoord

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO blaast leven in nieuw landbouwakkoord

LTO-voorman Sjaak van der Tak wil zelf aan de slag om een concept te schrijven voor een alternatief landbouwakkoord. "Ik ga een rondje doen langs alle partijen die aan het landbouwakkoord hebben gewerkt", zegt hij bij Sven op 1. Piet Adema zou na het klappen van de onderhandelingen omtrent het landbouwakkoord gaan werken aan een nieuw voorstel om te presenteren in september. Met de val van het kabinet komt die toekomstvisie er nu niet meer op korte termijn.

Video niet beschikbaar

De LTO-voorman wil met de organisaties praten om te kijken of er op hoofdlijnen afspraken zijn te maken. Toch is het geen nieuw landbouwakkoord, benadrukt hij. "Gewoon een beknopte afspraak tussen partijen met wat de grootste opgaves zijn, de grote verschillen en wat voor oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Als we dat kunnen neerleggen bij een nieuwe informateur, dan is het echt van belang dat wij niet op onze handen blijven zitten", zegt hij. "LTO is gebroken, LTO heeft dus ook de verantwoordelijkheid om verder te kijken."

Van der Tak hoopt op deze manier de afspraken de komende formatie in te fietsen. Hij wil voorkomen dat er weer een situatie ontstaat waarin we elkaar niet zien staan. Hij haalt voorbeelden aan als de problemen rondom PAS-melders en stikstof. "Daar moeten we niet weer in belanden. Aan het wantrouwen moet gewerkt worden, zodat het kan omslaan in vertrouwen. We moeten met elkaar aan de slag om te zien waar je het eens kan zijn."

Perspectief

Van der Tak hekelt de wijze waarop de vorige gesprekken zijn stukgelopen. Maar, zegt hij, LTO is niet de enige partij die is weggelopen van de onderhandelingstafel. "Het is je ongetwijfeld opgevallen dat er meer boerenpartijen zijn weggelopen. Dat zijn medebepalende clubs in het geheel, maar ook een aantal ondernemersvakbonden." De LTO-voorman vindt dat het van belang is om met elkaar te blijven praten "om zo het goede te bereiken voor onze boeren en boerenbedrijven en waar het heen moet. Die zitten te snakken om zekerheid."

Volgens van der Tak is het misgegaan met de vorige onderhandelingen op het vlak van perspectief bieden aan de boeren en boerenbedrijven. Boeren waren volgens hem niet meer verzekerd van perspectief op een inkomen. "Dat er sprake was van een situatie waar wij als Nederlandse boeren wel degelijk kunnen verduurzamen, maar de producten die daarmee duurder worden in het buiten- en in ons eigen land uiteindelijk niet meer op het boerenerf belanden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Farmers Defence Force

Op de uitspraak van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever over het oprichten van een eigen politieke partij heeft van der Tak geen goed woord over. "Er is al zo veel versnippering. Zitten wij nou echt te wachten op zo'n radicaal-rechtse partij? Ik niet. Waar ben je nou mee bezig?"

Sjaak van der Tak (LTO Nederland) over verkiezingen en een alternatief landbouwakkoord (8 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie