Politiek
BNNVARA

Heeft Nederland behoefte aan meer of minder Europa?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Nederland behoefte aan meer of minder Europa?

Volgens D66 kandidaat-Kamerlid Hanneke van der Werf heeft Nederland de welvaart voor een groot deel aan Europa te danken. SP kandidaat-Kamerlid Jimmy Dijk is het daar niet mee eens. "Onze welvaart is te danken aan werkende mensen", zegt hij in het verkiezingsdebat van De Nieuws BV.

Uit het partijprogramma van D66 valt Europa niet weg te denken. "De wereld verandert en onze uitdagingen in Nederland, liggen in Europa", zegt Hanneke van der Werf, de huidige Fractievoorzitter van D66 in Den Haag en de nummer 9 op de lijst voor de verkiezingen. Volgens Van der Werf is Europa belangrijk omdat daar gezamenlijk klimaatverandering, de macht van China en van big-tech wordt aangepakt.

Vrijheid en veiligheid

"Internationale samenwerking zorgt pas echt voor veiligheid en vrijheid. Onze welvaart hebben we voor een groot deel te danken aan Europa. Bijna driekwart van onze export gaat naar de andere lidstaten. Dus ik zou zeggen, waarom zou je hier geen gebruik van willen maken en onze banen op het spel zetten", aldus van der Werf.

Verkiezingsdebatten van De Nieuws BV

Op 2 en 8 maart organiseert De Nieuws BV een debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. 8 maart staat emancipatie centraal, en op 2 maart is het woord aan zes jonge kandidaat-Kamerleden. In dit debat worden hebben de zes verkiesbare twintigers en dertigers het over de grote vraagstukken die juist voor hun generatie op tafel liggen.

Europese Unie staat 'gigantisch ver' van mensen af

Volgens Jimmy Dijk, Fractievoorzitter van de SP in Groningen en nummer 10 op de lijst, heeft Nederland haar welvaart vooral te danken aan werkende mensen, "dat zijn de enigen die waarde toevoegen aan producten." Volgens Dijk is de SP voor Europese samenwerking, "maar wel op die punten die van belang zijn."

De Europese Unie staat 'gigantisch ver' van mensen af, aldus Dijk. "De meeste mensen kunnen nog geen één of twee Europarlementariërs opnoemen, die hen wel vertegenwoordigen. Als dat democratie is, dan hebben we een heel groot probleem met de Europese democratie."

Quote

Onze welvaart hebben we vooral te danken aan werkende mensen.

Jimmy Dijk

Eurocrisis uit de weg met nieuwe munt

Dijk: "Ooit is de Europese Unie ontstaan uit een mooi ideaal om nooit meer wereldoorlogen op dit continent te krijgen. Maar het is rond de jaren '70 en '80 verworden tot een heel groot project dat vooral de economie moet dienen." Daarbij gaat het volgens Dijk over beleggers, banken en multinationals. "Daar moeten we van af. Waar we voor moeten oppassen, is dat landen en werknemers tegen elkaar uit worden gespeeld, zoals de Poolse arbeidskrachten in dit land, die kei hard uitgebuit worden. Daar heb ik de rechtse partijen nooit over horen praten."

Daarnaast wil de SP voorbereidingen treffen voor de ontwikkeling van een nieuwe munt, staat geschreven in het partijprogramma. Dat is volgens SP kandidaat-Kamerlid Dijk "ontzettend verstandig." Hierbij noemt Dijk Griekenland als voorbeeld waar de Eurocrisis als een bom heeft ingeslagen: "Griekenland heeft zijn hele economie kapot bezuinigd. Eén op de drie mensen in Griekenland is door Europees beleid in armoede gestort."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Financiële Nexit

"Dit is een financiële Nexit", reageert Van der Werf. Volgens het D66 kandidaat-Kamerlid worden enorm veel banen in Nederland op het spel gezet wanneer we uit de Euro zouden stappen.

Het beschermen van burgers tegen grote bedrijven ligt volgens D66 kandidaat-Kamerlid Van der Werf juist in Europa. "Kijk wat de Europese Unie heeft bereikt voor consumentenbescherming maar ook bijvoorbeeld voor milieu-regulering: daar hebben we elkaar voor nodig."

Nederland & Europa (5)

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie