Politiek
BNNVARA

Deze mensen verhoort de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze mensen verhoort de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen

Ook premier Mark Rutte kan rekenen op een uitnodiging voor de openbare verhoren over de gaswinning in Groningen. In De Nieuws BV vertelt Tom van der Lee, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie over komende maandag, wanneer de eerste openbare verhoren beginnen.

Aanstaande maandag staan onder meer gedupeerden, Shell, de NAM en oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma (VVD) op de agenda. Volgens Van der Lee zijn deze gesprekken vooral bedoeld om een algemeen beeld te schetsen.

Oproep

De parlementaire enquêtecommissie is anderhalf jaar geleden gestart. De commissie vorderde 600.000 documenten en voerde met 124 mensen besloten voorgesprekken. Met deze bak aan informatie kunnen nu de openbare verhoren beginnen. Na volgende week volgen er na het zomerreces nog zeven weken met verhoren.

De grote vraag is wie de commissie dan oproept. In de loop der jaren zijn er behoorlijk veel politici die verantwoordelijkheid hebben gehad in het Groningse gasdossier. Velen van hen kunnen volgens Van der Lee een uitnodiging verwachten. Ook premier Mark Rutte dus. In totaal worden er zeventig mensen opgeroepen.

Stijging van de gaswinning

De vraag die veel mensen bezighoudt, gaat over de stijging van de gaswinning na 2012. In dat jaar vond de zwaarste Groningse aardbeving plaats met veel schade tot gevolg. Ook bij de commissie op tafel ligt deze beslissing op tafel. "Iedereen wil weten hoe dat heeft kunnen gebeuren. We zullen dat minutieus onderzoeken", aldus Van der Lee.

Sowieso maken de lopende politieke beslissingen over de schade in Groningen en het energievraagstuk door de oorlog in Oekraïne dit onderzoek complex. Tegelijkertijd maakt dat het juist heel relevant, vindt Van der Lee. "En het sleept al heel lang, je kan niet zeggen dat we het onderzoek maar elke keer uitstellen totdat alles is afgehandeld."

De commissie verwacht in februari 2023 haar eindrapport te presenteren.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie