Fragment

Gasdossier Groningen: Bij een klein gasveld was de gaswinning meteen stilgelegd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gasdossier Groningen: Bij een klein gasveld was de gaswinning meteen stilgelegd

Video niet beschikbaar

In Groningen zijn er nog steeds vragen over: Waarom ging na de zwaarste Groningse aardbeving in 2012, die zorgde voor ongelofelijk veel schade, de gaswinning niet omlaag, maar juist omhoog? En dat terwijl ambtenaren het juist voor de hand vonden liggen de gaswinning wel terug te schroeven, zo blijkt uit interne stukken.

Na een zware aardbeving - 3.6 op de schaal van Richter - in Huizinge in 2012, adviseerde de toezichthouder SODM om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, er werd in 2013 meer gas gewonnen dan ooit te voren. Waarom?

Om daar meer inzicht in te krijgen vroegen politiek journalisten van De Nieuws BV Joost Bekendam en Anna Pleijsier allerlei interne documenten op. Daaruit blijkt onder andere dat ambtenaren eind 2012 aan de minister lieten weten dat het voor de hand zou liggen de gaswinning terug te schroeven.

Ook blijkt uit deze stukken dat als het om een kleiner gasveld was gegaan, de gaswinning meteen was stilgelegd. Maar omdat bij dit grote Groningse veld veel belangen gemoeid waren, bijvoorbeeld de leveringszekerheid, werd besloten door te pompen tot er meer onderzoek was gedaan.

Meer weten? Bekijk of beluister het item op de website, via de podcast 'De Nieuws BV Politiek', of lees meer in dit achtergrondartikel