Politiek
EO

Thierry Baudet en de christelijke stem

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thierry Baudet en de christelijke stem

Waarom stemden in christelijke dorpen als Katwijk en Bunschoten een kwart tot een vijfde van de kiezers op Forum voor Democratie? In Dit is de Dag gingen twee christelijke stemmers op die partij in gesprek met theoloog en predikant Arnold Huijgen. Huijgen snapt de motivatie van christelijke en niet-christelijke FvD-stemmers wel: "Baudet appelleert aan een verlangen naar de wereld zoals die nooit is geweest. Hij gebruikt daar ook religieuze terminologie in."

Volgens theoloog Huijgen presenteert Baudet zich als een soort Mozes die het volk naar verlossing moet leiden. De overwinningsspeech van Baudet loopt ook over van bijbelse retoriek, zoals: ‘Op deze rots gaan wij onze zuil bouwen.’ Een verwijzing naar Jezus die de apostel Petrus aanwees als rots van een wereldwijde kerk.

Baudet stelde in zijn speech ook: "We hoeven de metafysische grondslagen van het christendom niet te aanvaarden om toch de opstandingsgedachte als leidend motief van de westerse beschaving te kunnen aanvaarden." Forum voor Democratie moet volgens hem de partij van 'de wedergeboorte' zijn.

Klimaat en cultuur

PKN-predikant Henk Jan Prosman is overtuigd FvD-stemmer, maar zit niet te wachten op een ‘alternatieve politieke theologie.’ En ook van termen als 'boreaal' wordt hij ongelukkig. Prosmans keuze is vooral pragmatisch: "Het klimaatdossier moet je niet onderschatten. Dat is nu een politiek dossier geworden met zeer vergaande gevolgen voor de economie. Baudet heeft daar een hele heldere campagne op gevoerd en dat heeft hem geen windeieren gelegd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Interieurontwerper Paul Bahlman is FvD-aanhanger van het eerste uur: "Klimaat en migratie zijn voor mijn belangrijke thema’s," vertelt hij. "Maar belangrijker is het grotere verhaal. Forum is een brede volksbeweging om het tij te keren van postmodern denken. Conservatisme is een nieuwe counter-cultuur en dat zie ik bij Baudet. We hebben de de revolutie van '68 meegemaakt, het is zaak dat we het tij weer gaan keren. Forum brengt een brede volksbeweging op gang waarmee dat kan.''

Waarom is Forum voor Democratie zo populair?

Ster advertentie
Ster advertentie