Politiek
EO

'Weglopen uit Kamerdebat heeft 0 effect'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weglopen uit Kamerdebat heeft 0 effect'

Dat Corinne Ellemeet (GroenLinks) is weggelopen uit het Tweede Kamerdebat over het terughalen van een IS-vrouw uit Syrië heeft geen enkele zin. Dat zegt politiek verslaggever Frits Wester in de podcast De Spindoctors. "Weglopen is een politiek statement, maar aan het debat heb je niet meegedaan. Je inbreng was 0, dus het effect van de actie is 0."

Luister direct: Podcast De Spindoctors met Jack de Vries, Julia Wouters en gast Frits Wester - De Spindoctors

Ellemeet verliet het debat nadat Gidi Markuszower (PVV) zei dat minister Kaag van Buitenlandse Zaken graag terroristen om zich heen heeft. Tijdelijk Kamervoorzitter Bosma (ook van de PVV) wilde Markuszower tot onvrede van een groot deel van de Kamer niet aanspreken op die opmerking.

Spindoctor Julia Wouters snapt Ellemeet goed: "Er werd daar iets heel vuils gedaan. Het gaat namelijk over de man van Sigrid Kaag, die Palestijn is." Volgens de voormalig politiek assistent van Lodewijk Asscher is het daarom logisch dat Ellemeet een grens trekt. "Als je het gevoel hebt niet beschermd te worden door de Kamervoorzitter, waarom zou je dan niet weglopen? Af en toe moet je even een statement maken."

Verruwing

Voormalig CDA-spindoctor Jack de Vries vindt weglopen nooit een goede oplossing. Volgens hem had Ellemeet beter een persoonlijk feit kunnen aandragen als ze dingen hoort die niet door de beugel kunnen. De Vries vindt dat de Tweede Kamer bij uitstek de plek is om het debat aan te gaan: "Ik weet nog hoe kritisch iedereen was toen Wilders zelf een keer wegliep met zijn hele fractie."

Wester ziet dat het politieke debat de afgelopen jaren verder verruwt. Al is dat fenomeen niet nieuw. Volgens hem waren er eerder periodes van verruwing, bijvoorbeeld in de jaren '70. Wouters hoopt dat er meer verzet komt tegen de verharding van het debat. "Er zijn maar heel weinig mensen die dit een aantrekkelijke manier van debatteren vinden." Het maakt Wouters niet uit of een politicus zich verzet door weg te lopen uit een debat of door een opiniestuk te schrijven, zoals Sigrid Kaag afgelopen week deed: "Je moet iets doen, bevecht het debat!" stelt ze.

Ingrijpen

Dat tijdelijk Kamervoorziter Martin Bosma niet ingreep bij de opmerkingen van Markuszower kan op weinig begrip rekenen bij Wouters. "De voorzitter kan op z’n minst zeggen dat dat soort opmerkingen geen pas hebben." De Vries snapt daarentegen wel dat Bosma om procedurele redenen niet wilde ingrijpen. Volgens hem is het aan Kamerleden om het debat aan te gaan en moet de voorzitter alleen ingrijpen in extreme gevallen zoals scheldpartijen

Wester wijst erop dat de verontwaardiging over de toon van het debat ook vaak geuit wordt met een politiek motief. "DENK noemt de uitlatingen van Markuszower walgelijk, maar datzelfde DENK noemde door de Tweede Kamer uitgezonden F16-piloten twee jaar geleden nog moordenaars." Volgens Wester moeten Kamerleden elkaar corrigeren en hoeft de voorzitter alleen in te grijpen als dat echt nodig is. "Duw de Kamervoorzitter niet in een politieke rol, dat moeten Kamerleden zelf doen."

Ster advertentie
Ster advertentie