Politiek
WNL

Dilan Yeşilgöz: VVD niet in kabinet met premier Geert Wilders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dilan Yeşilgöz: VVD niet in kabinet met premier Geert Wilders

De VVD neemt niet deel aan het kabinet als Geert Wilders premier wordt. Dat zegt Dilan Yeşilgöz in Sven op 1. "Ik vind dat dit land een leider verdient die er is voor iedereen."

Video niet beschikbaar

In de meest recente peiling van I&O stijgt de PVV met zes zetels naar 26. De partij van Wilders staat in die peiling één zetel achter de VVD en GroenLinks-PvdA (27). Wilders zei gisteren in het EenVandaag-debat open te staan voor het premierschap. "Ik zie het niet gebeuren", reageert Yeşilgöz.

"Ik denk dat Nederlanders een leider zoeken voor het land die kan verbinden, die de boel bij elkaar houdt. Die er is voor alle Nederlanders en die ons land ook internationaal kan aanvoeren", zegt de VVD-leider, die zich ook zorgen maakt over Nederland als handelsland met Wilders als premier. "Ik zie meerdere redenen waarom ik het niet zie gebeuren."

Als Wilders toch premier wordt, zal dat niet zijn in een kabinet met de VVD. "Dat ga ik niet doen", zegt de VVD-voorvrouw. "Premier Wilders zou voor dit land niet goed zijn, omdat dit land een leider nodig heeft die kan verbinden. Het premierschap vraagt echt om bepaalde leiderschapskwaliteiten die ons land en Nederlanders vooruit brengen." Wilders heeft die kwaliteiten niet, denkt ze.

Volgens Yeşilgöz is de kans klein dat Wilders na de stembusgang de sleutel van het Torentje krijgt. "Ik zie niet gebeuren dat hij wint, omdat ik denk dat Nederlanders daar niet voor zullen gaan. Ik zie ook niet hoe hij een meerderheid en dus een coalitie kan vormen. Het is een heel vergezochte als-dan-vraag."

Luister deze uitzending terug als podcast. - Sven op 1

Timmermans

Ze waarschuwt ook voor Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) als premier. "Of je nou Timmermans of Wilders hebt, allebei hebben ze plannen voor dit land die echt slecht zijn", zegt Yeşilgöz. "Wilders wil een Nexit, hij is tegen klimaatmaatregelen, tegen geld voor klimaatmaatregelen. Dat betekent ook geen cent naar nieuwe kerncentrales. Geen cent naar isoleren van huizen. Kijk ook naar zijn houding ten opzichte van Rusland en de islam."

"Maar aan de andere kant heb je Timmermans die zegt: ik kom 25 miljard ophalen bij de mensen thuis, bij kleine ondernemers, bij de pensioenpotjes en bij kinderen die een erfenis krijgen van hun ouders", zegt Yeşilgöz. "Ik vind ze allebei dit land meer schade toebrengen met hun standpunten dan iets anders." Timmermans wijst er in verschillende debatten op zijn beurt op dat uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat de plannen van GroenLinks-PvdA zorgen voor 1,5 procent economische groei, iets meer dan bij de VVD (1,3 procent).

Een coalitie met PVV of GroenLinks-PvdA sluit Yeşilgöz niet uit. Maar "het is evident dat er heel grote verschillen zijn tussen VVD en Timmermans en VVD en Wilders", benadrukt ze.

Droomcoalitie

Yeşilgöz spreekt haar voorkeur uit voor een coalitie met partijen als CDA, NSC en BBB. "Al wordt het met elkaar wel heel conservatief. Gelukkig hebben ze dan mij voor de progressieve balans. Ik zit niet in de conservatieve hoek zoals bijvoorbeeld NSC."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie