Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

CDA-leider Bontenbal vindt verkiezingscampagne 'bloedeloos': 'Ik mis de gretigheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-leider Bontenbal vindt verkiezingscampagne 'bloedeloos': 'Ik mis de gretigheid'

CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal vindt de verkiezingscampagne tot nu toe 'vrij bloedeloos'. "Heel veel kopstukken hebben gezegd een campagne op inhoud te willen voeren, maar ik zie het eigenlijk weinig. Ik mis de gretigheid om dit land beet te pakken en een koers voor de toekomst neer te zetten", zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

"Ik zie veel lijsttrekkers die hoog in de peilingen staan, maar die niet bereid zijn om naar debatten te komen", zegt Bontenbal. Het valt hem ook op dat de lijsttrekkers geen grote visies op Nederland uitspuwen. "Ik mis gewoon de graagte en de energie om eraan te gaan staan."

Lijsttrekkers ‘visieloos’

Bontenbal verwijt de lijsttrekkers van de drie grootste partijen in de peilingen, NSC, VVD en GroenLinks-PvdA, visieloosheid. "Ik vind dat ze in deze campagne weinig inhoud brengen en ik mis ook gewoon de energie. Het gaat erom welke verhalen je in debatten houdt. Ik heb zelf vier grote lezingen gegeven waarin ik wel een soort perspectief op de toekomst probeer te schetsen."

De lijsttrekker van het CDA ziet dat het bij de partij Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt vooral gaat over bestuurscultuur. "Dat is een terecht verhaal, er zijn dingen flink misgegaan bij onder andere de toeslagenaffaire en de afhandeling van Groningen. Maar met alleen een nieuwe bestuurscultuur brengen we Nederland niet verder. Ik hoor alleen maar verhalen over een constitutioneel hof, maar gaan we daarmee de migratiecrisis beteugelen en extra woningen bouwen? Het is eerlijk gezegd een heel smal verhaal."

Klimaatuitspraak Timmermans

Bontenbal reageert daarnaast verbeten op de klimaatuitspraak van de lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Timmermans haalde hard uit naar het klimaatbeleid van het kabinet en D66’er Rob Jetten. "Jetten heeft onderdeel uitgemaakt van een kabinet dat gewoon niets heeft gedaan. We staan in Nederland al duizend dagen stil", stelde Timmermans.

Bontenbal zegt dat deze uitspraak hem raakt. "Ik heb ruim twee jaar als Kamerlid heel hard gewerkt om het profiel van het CDA op het gebied van verduurzaming goed te krijgen. Ik weet hoe hard wij in de coalitie gewerkt hebben met de andere partijen en we hebben veel resultaten geboekt. Als iemand dan even argeloos dit zegt, terwijl hij zelf een paar jaar in Brussel heeft gezeten en zich weinig met Nederland heeft bemoeid, dat doet dan gewoon absoluut geen recht." De CDA-partijleider vindt dat een mogelijke premierskandidaat zich zorgvuldig moet uitdrukken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Timmermans vertelde maandagavond in het televisieprogramma Vandaag Inside dat hij bij zijn stelling blijft dat Rutte IV geen consistent beleid heeft gevoerd. "Doe het zelf dan beter", spuwt Bontenbal. Hij laat zich niet aanpraten dat Timmermans veel kritiek uit op dit beleidsstuk. "Dat vind ik erg ongepast."

Henri Bontenbal (CDA) vindt de verkiezingscampagne 'bloedeloos': 'Ik mis de gretigheid om Nederland beet te pakken' (14 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie