Politiek
WNL

FvD-leider Thierry Baudet neigt naar vertrek Nederland uit NAVO: voorleggen in referendum

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FvD-leider Thierry Baudet neigt naar vertrek Nederland uit NAVO: voorleggen in referendum

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet geeft de voorkeur aan een vertrek van Nederland uit de NAVO. "Het lijkt mij een verstandig punt om te overwegen", zegt Baudet in Sven op 1. Hij vindt dat het NAVO-lidmaatschap moet worden voorgelegd in een referendum. "Dat lijkt mij een uitstekend idee."

Video niet beschikbaar

Als Nederland zich uitspreekt voor NAVO-lidmaatschap, legt Baudet zich daarbij neer. "Wij zijn democraten in hart en nieren. Dat betekent natuurlijk niet dat je vervolgens niet het gesprek kan voortzetten met elkaar. Dingen zijn continu in ontwikkeling, over een jaar of over twee jaar is de situatie weer anders. We kunnen altijd met elkaar in gesprek zijn."

De FvD-voorman vindt dat Nederland zelf in staat moet zijn zich te verdedigen. "Wij vinden dat ons leger veel beter moet worden opgetuigd. Ik heb nog in een legervest in de Tweede Kamer gestaan."

'Eeuwenlange traditie van neutraliteit'

Nederland past neutraliteit op het internationale toneel, vindt Baudet. "Het soort rol dat wij zien voor Nederland is vergelijkbaar met de rol van bijvoorbeeld Zwitserland. Nederland heeft een eeuwenlange traditie van neutraliteit. Om die reden is het Vredespaleis hier gevestigd. Natuurlijk hoort daarbij dat wij een veel beter leger moeten hebben dan nu. Het is een grof schandaal dat er zoveel kaalslag is geweest."

Hij wil deelname van Nederland aan internationale missies niet uitsluiten. "Zeg nooit nooit, maar in principe past Nederland neutraliteit."

Luister deze uitzending als podcast. - Sven op 1

Euro

Baudet wil ook dat Nederland uit de Europese Unie stapt en afscheid neemt van de euro. Topeconomen van de Rabobank waarschuwden onlangs dat dat kan leiden tot verliezen van honderden miljarden euro’s. "Dat is het scenario dat je van de één op de andere dag los bent van de euro", denkt Baudet. "Dat moet je niet doen."

Hij wil in eerste instantie een nieuwe munt "koppelen" aan de euro. "Je moet een wisselkoers van één houden. Dat moet een aantal jaar duren, om het vervolgens gefaseerd los te laten. Ik snap dat je als Nederland niet van de ene op de andere dag uit de Eurozone kan stappen, nadat je er twintig jaar in hebt gezeten."

Parachute

"Maar het is absoluut onwaar dat het ons honderden miljarden zou kosten”, zegt Baudet. Volgens hem houdt de Rabobank geen rekening met "de parachute" die hij voorstelt. "Eén van de grote misvattingen van onze tijd is dat economie een voorspellende bètawetenschap is. Het is geen sociale wetenschap, het is massapsychologie. Ik maak een analyse op basis wat we zien in algemene wetmatigheden van munteenheden", zegt de FvD’er.

Hij noemt de euro "desastreus" voor de Nederlandse economie. "De Eurozone is geen optimal currency area. De conjecturen zijn heel verschillend. Zuid-Europa heeft een totaal andere begrotingscultuur dan Noord-Europa. Op basis daarvan kan je in algemene zin zeggen dat je dus nooit monetair beleid kan voeren dat goed is voor al die landen. Dat zien we ook, want alle pensioenen verdampen en we hebben enorme inflatie gehad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koningshuis

Baudet is voor behoud van het Koninklijk Huis, maar wil dat het staatshoofd geen politieke rol meer vertolkt. "Vanuit een cultureel en historisch oogpunt ben ik voor. Ik vind alleen dat de politieke rol van het koningshuis moet worden teruggedrongen."

Baudet wil dat de koning niet langer voorzitter is van de Raad van State en vindt dat de koning niet langer wekelijks moet worden bezocht door de minister-president. Hij vreest dat de koning wordt teruggebracht in de formatie, hoewel daar op dit moment geen Kamermeerderheid voor is. "Dat gaat gewoon komen", voorspelt Baudet. "De meeste gevestigde partijen willen gewoon dat de koning wordt teruggebracht in het formatieproces. Let maar op."

Baudet verwacht dat zijn partij flink gaat groeien bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. "Ik denk dat wij tien zetels gaan halen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie