Binnenland
KRO-NCRV

Personeelstekort leidt tot problemen in gesloten jeugdzorg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Personeelstekort leidt tot problemen in gesloten jeugdzorg

93 procent van het personeel in de gesloten jeugdzorg zegt last te hebben van het personeelstekort. Dat blijkt uit een enquête van het programma Pointer en FNV Zorg en Welzijn bij Spraakmakers.

Hoge werkdruk

Te hoge werkdruk, weinig waardering voor het vak en slechte arbeidsomstandigheden worden in de enquête genoemd als oorzaak van het grote tekort aan medewerkers in de sector. Eén op de vijf respondenten geeft aan minder kwaliteit te kunnen leveren vanwege het gebrek aan collega’s.

Volgens onderzoeksjournalist Klaas den Tek (KRO-NCRV) leidt het personeelstekort er in sommige gevallen toe dat medewerkers zich genoodzaakt zien om omstreden vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen bij jongeren. "Dit is een discussiepunt dat ik tegenkom in de enquête en in gesprekken met medewerkers. Het is voor zowel het personeel als voor jongeren heftig en traumatiserend."

Medewerkers klem

Volgens Maaike van der Aar voelen jeugdzorgmedewerkers die naar deze maatregel grijpen, zich klem zitten. "Ik ken het verhaal van een medewerker die met een invaller op de groep stond terwijl een meisje glas in haar mond nam." De medewerker voelde zich verscheurt: hij wilde zich afzonderen met het meisje, maar kon ook de invaller en de rest van de groep niet alleen laten.

Dit soort heftige situaties komen voor in de jeugdzorg, maar idealiter kun je deze situaties voorkomen, zegt GZ-psycholoog Jan Kolkman. Als je genoeg personeel hebt dan zie je volgens hem eerder aankomen dat het niet goed met iemand gaat.

De oude rotten lopen weg

Volgens Van der Aar zijn zulke situaties een van de oorzaken van het grote personeelsverloop, maar wordt het ook in standgehouden doordat er steeds minder mensen in de sector willen werken. Jongeren medewerkers stromen vaak al binnen twee jaar uit, maar nu ziet Van der Aar ook de "oude rotten" uit het vak weglopen. "Als zij de sector verlaten, dan boet je echt in op kwaliteit", aldus de FNV'er.

Landelijke protestactie

Dinsdag staat er een landelijke protestactie gepland op het Malieveld. Volgens Van der Aar staat bij heel veel jeugdzorgwerkers het water tot ver over de lippen. FNV Zorg & Welzijn vraagt al jaren om betere arbeidsvoorwaarden en meer maatregelen om de werkdruk te verlagen. Van der Aar: "Als we willen dat er straks überhaupt nog zorg is voor onze kinderen en jongeren, dan moet er nu echt iets gebeuren."

Klaas den Tek, Maaike van der Aar en Jan Kolkman over personeelstekorten in de gesloten jeugdzorg

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie