Politiek
WNL

Duits Parlementslid Fricke: Rutte moet voortouw nemen in bewapening Duitsland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duits Parlementslid Fricke: Rutte moet voortouw nemen in bewapening Duitsland

Volgens de prominente Duitse FDP-politicus Otto Fricke moet Mark Rutte het voortouw nemen in het bewapenen van Duitsland in de strijd tegen de Russen. “Dat verzoek moet van buiten komen en de ervaren Rutte is bij uitstek degene die dat zou moeten doen”, aldus Fricke in het radioprogramma Sven Op 1.

Militair een bijdrage leveren aan het conflict met de Russen ligt in Duitsland zeer gevoelig, met name vanwege de geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog. Fricke: “Leiderschap tonen is voor ons al helemaal ingewikkeld, want leiderschap betekent ‘Führerschaft’. Dat hadden we en dat is vreselijk misgegaan, waardoor we nu extra voorzichtig zijn met militair ingrijpen als Duitsland.”

Toch moet die historie volgens Fricke niet de reden zijn om nu niets te kunnen doen. Het verzoek daartoe moet echter van buiten komen, aldus het prominente Bondsdaglid. “Als Europa een sterker leger wil, moet bijvoorbeeld Rutte een beroep doen op Berlijn en zeggen: ‘ik verwacht nu wat van jullie.’ Zijn jarenlange ervaring als premier van een lidstaat moet hij nu inzetten. Hij kan het natuurlijk niet alleen, maar is wel bij uitstek geschikt om dat verzoek te doen”, besluit Fricke.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie