Politiek
NOS

Hoe ziet de financiële paragraaf van het nieuwe coalitieakkoord eruit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet de financiële paragraaf van het nieuwe coalitieakkoord eruit?

Het coalitieakkoord staat vol met nieuwe plannen. Maar hoe gaan die betaald worden en zijn de ambities haalbaar? Macro-econoom Jasper Lukkezen heeft er zijn bedenkingen bij, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Lukkezen vindt de financiële paragraaf wat kaal, zegt hij in de uitzending. "Ze presenteren voor 14 miljard nieuwe plannen, schrappen voor 18 miljard. Maar dat is eigenlijk allemaal heel weinig, vergeleken met eerdere kabinetten Rutte. Dus het is niet zo veel wat ze doen eigenlijk."

Korte termijn

"De bedragen staan er allemaal netjes in, dat wel. Maar het probleem zit er meer in dat ze op korte termijn veel uitgaven willen doen. Dus in 2025 krijgen we eerst het zoets, en dat wordt op lange termijn weer binnen gehaald", zegt hij.

Ook staat er in het nieuwe akkoord veel kortingen op uitgaven aan Europa. "Ze willen veel uit Europa halen: 1,6 miljard willen ze daar vanaf halen, maar daar moeten ze eerst over onderhandelen, dus het duurt nog even voordat dat kan", aldus Lukkezen.

Ambtenaren

Er wordt veel verwacht van het schrappen van ambtenarenposten. "Dat is in het verleden vaker gebeurd en werkt dan voor een paar jaar, maar ambtenaren komen altijd weer terug op een zeker moment. Dus je kunt dit niet als structurele post inboeken. Of er worden veel consultants ingevlogen die het werk gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie