Politiek
BNNVARA

Gert-Jan Segers wil met ChristenUnie niet toekijken aan zijlijn: 'Iets doen is beter dan niets doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gert-Jan Segers wil met ChristenUnie niet toekijken aan zijlijn: 'Iets doen is beter dan niets doen'

Niet langs de kant blijven staan, maar verantwoordelijkheid pakken en doen wat je kan. Dat is de manier waarop fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, politiek wil bedrijven, vertelt hij in De Nieuws BV.

Die werkwijze is onder andere gebaseerd op het gedachtegoed van de in 1906 geboren Dietrich Bonhoeffer, een Duitse vooraanstaande theoloog die vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd geëxecuteerd. Bonhoeffer deed wat hij kon om zich te verzetten tegen Hitler en zijn trawanten, om zijn medemens te helpen.

"Voor hem was het cruciaal dat je niet toekijkt naar de ontwikkeling van de geschiedenis, maar dat je er deel van uitmaakt, meestuurt en doet wat je kan", vertelt Segers, die Bonhoeffer toevoegt aan de eregalerij van het Museum voor de Democratie van De Nieuws BV.

Eregalerij van het Museum van de Democratie

In aanloop naar de verkiezingen vullen verschillende lijsttrekkers de eregalerij van het Museum van de Democratie met hun heldinnen of helden. In De Nieuws BV leggen de lijsttrekkers uit waarom iemand een plekje verdient in de eregalerij en hoe deze persoon haar of hem heeft geïnspireerd.

"De jonge theoloog maakte in Duitsland de opkomst van Hitler mee. Als twintiger doorzag hij als een van de eersten in zijn tijd - en als een van de weinigen in de kerk - het kwaad van Hitler. Hij wist: dit gaat gruwelijk mis, dit wordt moorddadig en satanisch", vertelt Segers. "Hij is op jonge leeftijd opgestaan en heeft zich verzet. Hij werkte daarbij met christenen en niet-christenen samen om uiteindelijk een stokje te steken voor dat kwaad en om de joden te helpen." Bonhoeffer was zijdelings betrokken bij een aanslag op Hitler. Uiteindelijk wordt dat de jonge theoloog fataal.

'Kritiek geven is zo makkelijk'

Zo dramatisch als de Tweede Wereldoorlog was, is de tijd van nu niet, aldus de ChristenUnie-voorman. "Maar in de geest van Bonhoeffer probeer ik wel mijn keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen." Zo vindt Segers dat hij moeilijkheden niet uit de weg mag gaan. Ook vindt Segers het belangrijk dat hij net als Bonhoeffer "met god midden in de wereld leeft."

Quote

Soms moet je een compromis sluiten waar je niet lekker in zit

Gert-Jan Segers

De fractievoorzitter van de ChristenUnie wilde vroeger bijvoorbeeld best dominee worden, maar nu staat Segers toch midden in de politiek. Ook in die politiek blijven de teksten van Bonhoeffer van invloed: "Toen er vier jaar een beroep op ons als ChristenUnie werd gedaan, waren het ook wel woorden van Bonhoeffer die door mijn hoofd zweefden: soms moet je iets doen en is dat beter dan niets doen," zegt Segers.

"Soms is het verleidelijk om langs de kantlijn te blijven staan en zeggen dat degenen die verantwoordelijkheid nemen het allemaal fout doen", weet Segers. "Kritiek geven is zo makkelijk, maar wat vat ik op als mijn opdracht? Dat is om die stap naar voren te zetten, wel verantwoordelijkheid te dragen en wel vuile handen te maken, om dingen soms wat minder slecht of een heel klein beetje beter te maken."

Homohuwelijk duivels dilemma

Bonhoeffer wordt omschreven als zowel een vrijzinnig als orthodox man. Iets wat ook terug te zien is binnen de achterban van de ChristenUnie. Neem bijvoorbeeld het homohuwelijk, een onderwerp waar de partij al langere tijd mee worstelt. Segers ziet de twee stromingen niet als een spanningsveld, maar of hij het homohuwelijk wil toestaan, is ook voor hem een duivels dilemma.

"Als je midden in de wereld staat, betekent dat niet dat je alles aanvaardt wat er in die wereld gemeengoed is. In de christelijke traditie is het huwelijk een verbintenis tussen één man en één vrouw", stelt Segers.

Maar: "Wanneer mensen niet meer vrij hand in hand durven te wandelen, dan is dat voor mij zo'n cruciaal punt om ook voor hun vrijheid op te komen." Daarbij is het de rode draad in het denken van Bonhoeffer wat ook Segers helpt bij het maken van keuzes: "Wat is nu mijn verantwoordelijkheid? Als ik jezus volg, wat vraagt hij nu van mij? Als homo's niet veilig zijn en gediscrimineerd worden, dan vraagt dat van mij voor hen op te komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Soms compromis sluiten waar je niet lekker in zit'

Compromissen sluiten is onderdeel van het werk als politicus, weet ook Segers die zijn handtekening zette onder de Moria-deal. "Soms moet je een compromis sluiten waar je niet lekker in zit. Bonhoeffer zei: soms is iets doen beter dan niets doen. Daar heb ik zeker aan gedacht bij de Moria-deal, die lelijk was. Maar als ik iets kan doen voor een paar mensen, is dat beter dan niets doen. Het was een waardeloos compromis dus ik ben er zeker niet tevreden over, maar als je een stapje kunt zetten is het altijd zoeken naar de volgende stap."

Wat die volgende stap gaat zijn voor Segers en zijn partij, zal afhangen van de uitkomst van de verkiezingen. De fractievoorzitter hoopt in ieder geval niet langs de zijlijn te hoeven staan.

Meer van De Nieuws BV.

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie