Politiek
KRO-NCRV

'Witte huis is in paniek': moeten we ons voorbereiden op 4 jaar Trump?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Witte huis is in paniek': moeten we ons voorbereiden op 4 jaar Trump?

Sinds het meest recente debat tegen Donald Trump is de roep om een nieuwe Democratische kandidaat ter vervanging van Joe Biden steeds luider. Uit een peiling van de nieuwszender CNN blijkt dat de vicepresident Kamala Harris zelfs beter wordt gewaardeerd dan de huidige president. "De angst regeert, daarom durven ze Biden niet in te wisselen", aldus Amerikadeskundige Raymond Mens bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het rommelt bij de Democratische partij in de Verenigde Staten. Bidens kandidatuur voor het presidentschap is een veelbesproken onderwerp. De 82-jarige president zou zich moeten terugtrekken als presidentskandidaat, zeker in het licht van het afgelopen debat. "De dam is gebroken", zegt Mens.

'Witte Huis in paniek'

"Binnenskamers werd het al langer gezegd" dat Biden zich zou moeten terugtrekken, aldus Mens. "Nu merk je dat mensen zich vrij voelen om dat in het openbaar te zeggen, ook omdat het Witte Huis in paniek is." Zo hebben Nancy Pelosi, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en de Obama's hun zorgen uitgesproken.

Simpele oplossing

Volgens Mens is er een "heel simpele" oplossing. Biden mag dan wel de Democratische voorverkiezingen hebben gewonnen, pas in augustus wordt hij officieel benoemd als kandidaat. "Als hij die kiespunten vrijgeeft, is hij geen kandidaat meer. Dan kunnen ze zelf bepalen welke kandidaat ze kiezen. Maar hij kan ze ook aan Harris geven. Het is heel simpel, maar er zitten allerlei risico's aan", zegt Mens.

Veilige keuze

"Ik dacht dat Biden het nooit zou doen, maar nu is het een mogelijkheid", vervolgt de Amerikadeskundige. Gouverneurs als Gavin Newsom van Californië worden geopperd als eventuele vervangers, maar Mens noemt Harris als "meest veilige" keuze. "Als je vindt dat Trump zo’n groot gevaar is, moet Biden zich afvragen of hij nog de juiste persoon is."

Game over

Kirsten Verdel, Amerikadeskundige en campagnestrateeg, deelt die mening. "Het gaat alleen om beeldvorming en dat zit niet mee voor Biden. Het debat was game over." Maar een vervangend kandidaat zou niet per se het verschil gaan uitmaken, denkt Verdel. "Mensen stemmen niet per se op Biden, maar tegen Trump. Dat is het belangrijkste."

Schijnwerpers

De Democraten moeten "eensgezind" zijn over hun kandidaat, of dat nu Biden blijft of iemand anders wordt, zegt Verdel. "Er moet geen tumult komen." Harris is nu nog "impopulair" door haar onzichtbaarheid. "Op het moment dat zij in de schijnwerpers wordt gezet, kan dat veranderen."

Onontgonnen terrein

"We zitten in onontgonnen terrein. Het geeft niet wie er naar voren geschoven wordt, iedereen kan dit. Democraten stemmen vooral tegen Trump", concludeert Verdel. Beller Simon Korteweg vreest dat Bidens kandidatuur juist in Trumps voordeel werkt. "Biden is niet meer opgewassen tegen dat mediageweld, dat straalt aan alles af. Het land is tot op het bot verdeeld."

Luisteraar Arjen Zwart ziet het juist zitten met Harris. "Als ze zichzelf kan bewijzen, heb je alleen maar winst. Het is een vrouw, dat vind ik een groot voordeel. Voor Trump is dit een angstscenario." Beller Inge Posch schaart zich wel uit achter Biden. "Hij heeft het tot nu toe hartstikke goed gedaan en luistert naar mensen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie