Politiek
KRO-NCRV

Van Haga over lancering eigen partij: 'Thierry en ik blijven vrienden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Haga over lancering eigen partij: 'Thierry en ik blijven vrienden'

Wybren van Haga, die eerder de VVD verliet en onlangs FvD, heeft nu een eigen partij opgericht genaamd Belang voor Nederland (BV NL). Hij neemt twee Forum-Kamerleden mee, maar ruzie met Thierry Baudet heeft hij niet. "Ik wens Thierry het beste en hij mij", zegt Van Haga bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Van Haga noemt zijn nieuwe partij, waar ook Tweede Kamerleden Hans Smolders en Olaf Ephraim deel van gaan uitmaken, een cultureel-conservatieve partij. Er zijn volgens Van Haga "no hard feelings" bij Thierry Baudet na de oprichting van zijn nieuwe partij.

Rechtse stemmers

Hiermee is er opnieuw een nieuwe rechtse partij in ons democratische kiesstelsel bijgekomen. Ondanks al die conservatieve partijen vindt Van Haga dat rechtse stemmers geen waar voor hun geld krijgen, want de VVD praat nu ook met GroenLinks en de PvdA en niet met JA21 of de PVV.

Quote

De PVV is eigenlijk economisch links, de PVV-stemmer heeft dat niet door

Wybren van Haga

"Bij de afgelopen verkiezingen heeft rechts 81 zetels behaald, als je de PVV ook meerekent. Maar die partij is eigenlijk economisch links, alhoewel de PVV-stemmer dat niet doorheeft."

De ingenieur en vastgoedeigenaar vindt dat de PVV deze keer zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen en samen met VVD en D66 een regering zou moeten vormen. "Maar ik weet dat de PVV dat niet gaat doen. Dan kom je uit bij het CDA. Ik zou dat minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA steunen."

Speurwerk

Van Haga verwacht niet dat er in dit formatieproces aan hem zal worden gevraagd mee te regeren. "Wij zijn een jonge partij dus enige bescheidenheid past ons wel. Deelname lijkt mij uitgesloten." Daarnaast heeft de partij BV NL nog geen partijprogramma. "Dat we een nieuwe partij gingen oprichten is per ongeluk gelekt door goed speurwerk Inge Lengton van De Telegraaf. Chapeau daarvoor. Het was niet onze bedoeling een partij te lanceren zonder website of bankrekening."

Van Haga wil met zijn partij pal voor de ondernemers staan en met de name kleine ondernemer zoals "de slager, de loodgieter en de boer." In maart trok hij bijna een kwart miljoen stemmen, vooral om zijn standpunten in het coronadebat. Hij is een fel tegenstander van de coronamaatregelen zoals het dragen van een mondkapje. De 55-plusser laat zich ook niet vaccineren. "Ik ben een gezonde jongeman dus ik loop ook geen risico."

Ophef

Spijt dat hij na vijf maanden uit het "extreem conservatieve" FvD, is gestapt, heeft hij niet. "Binnen Forum zijn ze alleen op zoek naar ophef. Als dat je manier van politiek bedrijven is, moet je daar in het belang van de kiezer uitstappen."

Er waren volgens Van Haga wel twintig verschillende dingen gebeurd waarvan de fascistisch getinte appjes, het opiniestuk van Baudet en de discussie over 4 en 5 mei onderdeel zijn van de beslissing van Van Haga om uit de partij te stappen. "Ik vind elke vergelijking met de Tweede Wereldoorlog abject en onnodig en contra-productief."

Luister hier naar het interview met Van Haga bij 1 op 1:

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie