Politiek
EO

Segers: VVD en CDA waren bij formatie tóch bereid te praten met GroenLinks en PvdA

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers: VVD en CDA waren bij formatie tóch bereid te praten met GroenLinks en PvdA

Het had maar een haartje gescheeld of niet de ChristenUnie, maar GroenLinks en de PvdA hadden onderdeel uitgemaakt van het onlangs gevallen kabinet Rutte-4. Dat onthult voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in zijn nieuwe boek Macht en onmacht. "Ik hoorde later dat ze de bocht wilde nemen", vertelt hij in Dit is de dag.

Segers gaf afgelopen week een exclusief podcastinterview aan Tijs van den Brink, dat hieronder te beluisteren is.

Exclusief podcastinterview met Gert-Jan Segers over zijn boek 'Macht en onmacht' (6 oktober 2023) - Dit is de Dag

Het zal niet iedereen meer fris in het geheugen liggen, maar bij de formatie van het huidige demissionaire kabinet speelden ook PvdA en GroenLinks maandenlang een belangrijke rol. De linkse partijen wilden niet zonder elkaar aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. VVD en CDA wilden echter niet met twee, maar met maximaal één linkse partij een kabinet vormen waardoor er een impasse dreigde. Het alternatief, de ChristenUnie, wilde eigenlijk niet regeren en werd bovendien geblokkeerd door D66.

Segers, die deze week het boek Macht en onmacht uitbracht waarin hij terugblikt op zijn politieke carrière, vertelt in Dit is de dag dat hij achteraf van een 'zeer betrouwbare bron' hoorde dat de VVD en het CDA op het punt stonden om toch gesprekken aan te gaan met de linkse partijen. "Ik hoorde later dat de VVD en het CDA met elkaar praatten van: 'de ChristenUnie wil echt niet, dus we zullen toch een keer de bocht moeten nemen'." Met name de VVD was hiertoe bereid, vertelt Segers. CDA-leider Wopke Hoekstra had er het allerminste zin in.

Sigrid Kaag

Voordat de VVD en het CDA dit bekend maakten, gebeurde er echter iets anders: "Toen stapte D66-leider Sigrid Kaag naar ineens voren en die zei: ik hef al mijn blokkades op", vertelt Segers. Hierop kwam de ChristenUnie dus weer in beeld. Kaag, die in die tijd een 'zo progressief mogelijke coalitie' wilde, was dus te vroeg, stelt Segers. Ze had bijna haar zin gekregen, maar uiteindelijk werd Rutte-4 een voortzetting van Rutte-3. Daar had Segers zelf overigens niet per se zin in: "Ik heb altijd gezegd: ga nou niet door met diezelfde club, dat is echt onverstandig. Maar ik heb landsbelang boven partijbelang gesteld, al klinkt dat wat pathetisch."

Segers hoorde dit allemaal ver na de formatie. Dat is maar goed ook, denkt hij: "Als ik het in de formatie had geweten, dan was het heel problematisch geworden." Wie de betrouwbare bron is, wil hij niet zeggen.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie