Politiek
WNL

VVD-Tweede Kamerlid Aartsen lacht om bemoeienis Klaver en Jetten met Brabant: ‘Hilarisch’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Tweede Kamerlid Aartsen lacht om bemoeienis Klaver en Jetten met Brabant: ‘Hilarisch’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen vindt het prima dat zijn partijgenoten in Brabant in gesprek gaan met Forum voor Democratie over een nieuwe provinciale coalitie. Hij vindt dat experiment zelfs spannend, vanwege de mogelijke nieuwe rol van Forum. “Nu moeten ze ook water bij de wijn doen”, zegt Aartsen in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Vrijdag werd duidelijk dat de VVD nu over rechts gaat proberen een college in Brabant te vormen, nadat het overwegend linkse college brak op het stikstofbeleid. GroenLinks-leider Klaver en D66-voorman Jetten reageerden ontstemd op het nieuws..

‘CDA en VVD gooien hun principes overboord. Juist in de week waarin Baudet honderdduizenden landgenoten, Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, wegzet. Brabant verdient beter. Nederland verdient beter’, schreef Jetten op Twitter.

Volgens Klaver helpen CDA en VVD ‘extreemrechts in het zadel’. ‘En dat na de racistische uitingen van de FvD-voorman deze week. Provincies moeten de stikstofcrisis oplossen, maar VVD en CDA gaan nu in zee met een partij die de hele stikstofcrisis ontkent. Onverantwoord’, aldus Klaver.

‘Bemoeienis met Brabant hilarisch’

“Ik vind de reacties van mijn collega’s van GroenLinks en D66 hilarisch”, zegt Aartsen. “Die zijn helemaal uit hun plaat gegaan gisteren.” De opmerkingen van de linkse partijen raakt volgens hem kant noch wal.

“De VVD in Brabant ziet het juist niet zitten om met D66, GroenLinks, PvdA én SP samen te gaan. Dan kun je de VVD heel veel verwijten, maar ik vind het altijd wel goed dat wij niet met dat soort clubs allemaal in zee gaan. En ik vind niet dat Rob Jetten zich moet gaan bemoeien met de mensen in Brabant. Ze kunnen daar prima zelf nadenken.”

Cordon sanitaire

Volgens rechtsfilosoof en Forum voor Democratie-lid Eva Vlaardingerbroek laten D66 en GroenLinks hun ware aard zien. “Ze zetten liever de democratische beginselen aan de kant om hun politieke opponenten in een cordon sanitaire te plaatsen”, zegt zij in WNL Opiniemakers.

VVD-Tweede Kamerlid Aartsen, die zelf in Brabant woont, gaat de gesprekken met Forum in zijn eigen provincie met extra belangstelling volgen. “Het is nu aan Forum om te laten zien dat ze niet alleen meedoen in de politiek om langs de zijlijn te lopen schreeuwen. Regeren is namelijk niet alleen honderd procent je eigen gelijk krijgen, je moet ook water bij de wijn durven doen. Dus dit wordt spannend.”

Ster advertentie
Ster advertentie