Politiek
WNL

'Hoekstra gaat het Rutte lastig maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoekstra gaat het Rutte lastig maken'

CDA-coryfee en voormalig minister van Financiën Onno Ruding zegt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1 de keuze voor Hoekstra als lijstrekker toe te juichen. Hij kijkt vooral uit naar de samenwerking die Hoekstra aangaat met Pieter Omtzigt. "Een ijzersterke combi tussen een succesvol minister en een succesvol Kamerlid."

Video niet beschikbaar

'Boter op het hoofd'

Dat Omtzigt nu gepasseerd wordt terwijl hij tijdens de afgelopen lijsttrekkersverkiezing tweede werd achter De Jonge, maakt volgens Ruding niets uit. Het was maandenlang helder dat het CDA een voorkeur had voor Wopke Hoekstra. "Ook Omtzigt zag in Wopke de beste kandidaat. Hij stelde zich pas kandidaat toen Wopke niet beschikbaar bleek."

De combinatie tussen de twee is volgens Ruding een 'ijzersterke' om op te treden te gen de VVD tijdens de komende verkiezingen. Tegen Hugo de Jonge had Rutte het een stuk makkelijker gehad. "Als er dan kritiek kwam op het coronabeleid, hadden ze allebei boter op het hoofd."

Rutte

Dat ligt volgens Ruding anders met Hoekstra. "Die draagt vooral financieel-economische verantwoordelijkheid. Aan de andere kant heb je Omtzigt als kritische volksvertegenwoordiger die Rutte op de tenen kan trappen door te zeggen wat er allemaal niet goed is gegaan tijdens de crisis."

Ook Elsevierjournalist Carla Joosten denkt dat Hoekstra goed partij kan bieden tegen Rutte tijdens de komende verkiezingen. "Het is een boude veronderstelling, maar ik denk dat hij meer verstand van economisch beleid heeft dan Rutte."

'Idiote lijsttrekkersverkiezing'

Joosten wijst erop dat Hoekstra, anders dan De Jonge, geen nieuwkomer is in de politiek. "Er wordt al jaren gezegd, let op Hoekstra. Hij was senator, woordvoerder. Hij is al die tijd voorbereid."

De journalist was dan ook verrast toen er een 'idiote' lijsttrekkersverkiezing kwam. "Ontzettend amateuristisch, de gedroomde kandidaat Hoekstra wilde niet… Wilde hij echt niet? Had hij toen niet al over de streep getrokken kunnen worden?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie