Politiek
KRO-NCRV

Segers (CU) wil een belastingdienst zonder 'karaktertrekken van een roversbende'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers (CU) wil een belastingdienst zonder 'karaktertrekken van een roversbende'

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, wil af van het toeslagenstelsel. Hij haalt bij 1 op 1 een beroemde kerkvader aan en dicht op basis daarvan de Belastingdienst "karaktertrekken van een roversbende" toe.

Mede naar aanleiding van het debacle met de kinderopvangtoeslag, is de ChristenUnie voor het volledig afschaffen van de toeslagen. De kosten daarvan lopen in de tientallen miljarden, maar deze zouden zichzelf in tien jaar terug moeten verdienen volgens Segers. Bovendien bestaat er voor hem geen twijfel dat de overheid "dichterbij de mensen" moet komen. Dat zegt de lijstrekker tegen Sven Kockelmann bij 1 op 1.

Wat de ChristenUnie betreft wordt er na de verkiezingen snel toegewerkt naar een nieuwe coalitie. Geen crisiskabinet, maar wel een kabinet dat een hervormingsagenda op hoofdlijnen neerlegt. Voor Segers moet dat gaan over de arbeidsmarkt, woonbeleid, de zorg en het belastingstelsel. Gevoelige thema's zoals migratie en asiel en ethische zaken zoals het voltooid leven wil hij voorlopig parkeren.

Minder dieren

Over de toekomst van de landbouw, stelt Segers dat het verminderen van de veestapel hoe dan ook "geen doel in zichzelf" is. Hij wil dan ook niet zeggen hoeveel boeren er moeten wijken. "Boeren kunnen zelf zeggen: ik wil stoppen. Anderen willen omschakelen en inderdaad minder dieren en meer natuurbeheer doen." Toch zegt Segers later in het gesprek dat de conclusie "de uitkomst zal zijn dat er minder dieren in Nederland zijn".

Deze maandagavond wordt in een persconferentie duidelijk of het kabinet overgaat tot versoepelingen de komende dagen. Segers kan daar niet op vooruitlopen. Wel vindt hij het hoopgevend dat er breder wordt gekeken dan alleen vanuit het perspectief van de zorg. "Als de besmettingscijfers een halfjaar geleden zo (hoog) waren geweest, dan waren de scholen niet open geweest. Dat is nu wel het geval, en dat vind ik goed."

Segers (ChristenUnie) wil een belastingdienst zonder 'karaktertrekken van een roversbende'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie