Naar homepage
Politiek

'Fucking bitch' houdt de beste speech van de maand juli
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Fucking bitch' houdt de beste speech van de maand juli

Elke maand kiest het speeches-panel van De Nieuws BV de beste toespraak. Nu het vakantie is en corona nog steeds om zich heen grijpt was de oogst mager. Toch hebben een aantal sprekers het voor elkaar gekregen in komkommertijd een mooie speech af te leveren.

De jury, deze maand Huib Hudig van Speak to Inspire en Buitenhof-journalist Joost Bekendam, stelden een top-3 samen met daarin twee presidenten en een volksvertegenwoordiger. En zoals het hoort eindigde de stem des volks bovenaan.

3: Donald Trump

Aan de vooravond van de nationale feestdag in de Verenigde Staten hield president Donald Trump een opvallende toespraak. Vlakbij Mount Rushmore, het monument waar vier Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen in de rotsen, sprak hij over de waarden van de Amerikanen en de krachten die die waarden proberen te ondermijnen.

Wat volgens Bekendam mooi was om te zien was dat Trump is overgegaan op het benoemen van 'onze waarden'. "Eerst had hij het vooral over de economie, maar hier heeft hij het over de anonieme vijand." Trump gebruikt een bekend trucje, zegt Hudig. "Hij maakt gebruik van het fenomeen van de straw man. Het verhaal dat je een soort vage anonieme vijand hebt, waar jij dan tegen gaat vechten," zegt Hudig.

Een andere reden om Trump in de top-3 te zetten is het verschil in speechen met zijn tegenkandidaat Joe Biden. "Joe Biden hield een speech die zo ontzettend saai was, hij stond maar wat op te ratelen. Trump probeert er tenminste nog wat van te maken", aldus Hudig.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=mXD4zPY4Ai0" start="false"}

2: Chan Santokhi

Op 13 juli wordt bekend dat Chan Santokhi de nieuwe president van Suriname wordt. In zijn acceptatiespeech zet Santokhi zichzelf zo goed neer, dat hij volgens Hudig terecht de nummer twee is deze maand. "Hij kan als enige zeggen dat integriteit de norm wordt, omdat hijzelf ook integer is", zegt Hudig. Ook wijst de nieuwe president gelijk op de dramatische situatie waarop het land is achtergelaten. Dat is volgens Hudig heel goed, omdat Santokhi hiermee laat zien dat het heel lastig gaat worden om het land hieruit te trekken.

Bekendam vindt vooral zijn beroep op 'eenheid' interessant. "Het is een speech die macht en mandaat onderstreept. Het lijkt bijna alsof hij wil zeggen dat als men zich niet achter hem schaart in eenheid, het land dan gedoemd is", aldus Bekendam.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ax9S6tCqTIc&feature=youtu.be" start="false"}

1: Alexandria Ocasio-Cortez

Op nummer één staat een speech die niet veel mensen zal zijn ontgaan. De Amerikaanse Democratische politica Ocasio-Cortez wordt op maandag 20 juli uitgescholden op de trappen van het Capitool door Ted Yoho, een Republikein uit Florida. Doordat daar een journalist bij is erkent Yoho Ocasio-Cortez inderdaad te hebben uitgemaakt voor 'fucking bitch'. Hij gaat door het stof en zegt normaal gesproken op zijn woorden te letten omdat hij zelf een vrouw en dochters heeft.

Dat laatste is voor Ocasio-Cortez een reden om te reageren in de vorm van een speech in het Capitool. "Wat ik heel knap vind aan deze speech, is dat ze één set woorden van Yoho in haar hele verhaal inbouwt", zegt Bekendam. Hudig: "Het leuke ervan is dat ze echt haar betoog uit haar hoofd doet en het klinkt als een klok. Ze houdt een betoog waarbij ze het kleine steeds groter maakt."

Volgens Hudig is de speech net als een borduurwerkje: "Als je er naar kijkt aan de voorkant denk je 'wat een leuk vogeltje', maar als je aan de achterkant kijkt zie je dat er heel veel gebruikt wordt." Dat het verhaal van klein naar groot gaat, via Yoho naar Trump en alle Republikeinen, uit het hoofd wordt gedaan en uiteindelijk weer terug komt bij het incident op de trappen van het Capitool is voor beide heren de reden om de speech van 'AOC' op de eerste plek te laten eindigen.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=B1sEEhdEhCQ" start="false"}

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie