Buitenland
WNL

Regionale oorlog in Midden-Oosten in potentie wereldoorlog, waarschuwt hoogleraar: 'Zwartste scenario'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regionale oorlog in Midden-Oosten in potentie wereldoorlog, waarschuwt hoogleraar: 'Zwartste scenario'

Als Israël Iran rechtstreeks aanvalt, dreigt een regionale oorlog in het Midden-Oosten die in potentie zelfs kan uitgroeien tot een wereldoorlog. Daarvoor waarschuwt hoogleraar irreguliere oorlogsvoering Martijn Kitzen in Sven op 1. "Het zwartste scenario is nu een rechtstreekse aanval van Israël op Iran."

Video niet beschikbaar

Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april. Het Westen, waaronder de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, roept op tot de-escalatie, maar Israël heeft laten weten dat Iran "op een gepast moment" de prijs zal betalen.

Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt vanmiddag bijeen om te praten over een volgende stap. Kitzen vreest dat Jeruzalem kiest voor een rechtstreekse aanval op Iran. Dat is volgens hem "het zwartste scenario. Dan lanceert Iran een grote aanval op Israël, waarbij het Hamas en Hezbollah inzet."

Bij zo'n oorlog raakt ook Amerika betrokken, als bondgenoot van Israël, en mogelijk ook Europese landen. "En allerlei andere landen in het Midden-Oosten. Dat wordt een regionale oorlog en in potentie zelfs een wereldoorlog", aldus de hoogleraar. "Een misverstand zit in een klein hoekje. Een ander land kan bijvoorbeeld per ongeluk worden geraakt."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Grondoorlog in Libanon

De situatie is op dit moment "heel precair", zegt Kitzen. Hij benadrukt wel dat een rechtstreekse aanval van Israël op Iran niet het meest waarschijnlijke scenario is. Hij denkt dat Israël eerder kiest voor een aanval op Hezbollah, de bondgenoot van Iran in Libanon. "Dat zou kunnen uitmonden in een grondoorlog in Libanon. Iran kan dan weer via Hezbollah reageren en hoeft dat dan niet rechtstreeks te doen."

Ook dan is er sprake van een "groot conflict. Maar het zou zich dan voornamelijk in Zuid-Libanon afspelen", aldus Kitzen. Hij denkt dat Israël in staat is om te vechten op twee fronten. "Ze zijn er altijd op berekend geweest dat ze ook in het noorden moesten vechten. En aan moreel zal het niet ontbreken. Het gaat voor hen om het voortbestaan van de staat Israël."

De-escalatie

Kitzen benadrukt dat niet alleen Washington oproept tot de-escalatie. "Ook Rusland heeft daartoe opgeroepen." Volgens de hoogleraar zit ook een andere wereldmacht, China, niet te wachten op verdere escalatie. Kitzen hoopt dat het Westen samen met Beijing kan optrekken om op te roepen tot kalmte in het Midden-Oosten.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie