Politiek
KRO-NCRV

PvdA-Kamerlid Kati Piri: Broekers-Knol doet aan 'PVV-corvee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-Kamerlid Kati Piri: Broekers-Knol doet aan 'PVV-corvee'

"Stemmingmakerij", noemt Tweede Kamerlid Kati Piri de uitlatingen van Ankie Broekers-Knol dit weekend in een interview. De staatssecretaris sprak in het AD over "honderdduizend Afghanen" die nog wachten op evacuatie, iets wat Nederland volgens haar niet aan zou kunnen. "Ik denk dat we het over honderden mensen hebben", zegt Piri tegen Sven Kockelmann in 1 op 1.

Misser

Er zijn nog steeds geen antwoorden op de vragen waarom de evacuatie van Afghaanse tolken die voor Nederland hebben gewerkt, zo lang heeft geduurd. Broekers-Knol (VVD) heeft inmiddels spijt betuigd van haar woorden in de zaterdagkrant. Wat wil Kati Piri nog van haar horen, morgen in het vragenuurtje? "Of ze de motie nog gaat uitvoeren om de mensen die voor Nederland hebben gewerkt, terug te halen. Na dit interview lijkt het er niet op dat ze dat van plan is. Maar ik neem aan dat dat een misser was."

Piri stelt dat dit de derde keer in een maand tijd is dat Broekers-Knol PVV-corvee doet voor haar eigen achterban en het vervolgens weer intrekt. "Als ze zich daarvoor leent, had ze woordvoerder asiel moeten worden voor haar eigen partij en niet in het kabinet moeten stappen. Dus zal ook zij de motie Belhaj moeten helpen uitvoeren en de Afghanen een veilig verblijf garanderen. Anders wacht er een pittig debat." Of opnieuw een motie van afkeuring? Piri sluit het niet uit, al denkt ze niet dat de Afghanen daarmee geholpen zijn.

Stemmingmakerij

Piri krijgt nog steeds veel mails van Afghanen die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt en daar nu zijn achtergelaten nadat de Taliban de macht heeft overgenomen. Dat Broekers-Knol nu getallen noemt van honderdduizend mensen naar aanleiding van de mails die Buitenlandse Zaken heeft ontvangen en dat ze meegaat in uitspraken die de Taliban deden over een zogenaamde brain drain in Afghanistan, noemt Piri stemmingmakerij.

Tweede Kamerlid en voormalig Europarlementariër Piri wordt woest van dit soort uitspraken, omdat ze weet dat mensen daar in doodsangsten achter zijn gebleven. Zij schat het aantal mensen met hun gezinnen dat nog volgens de motie het recht heeft om naar Nederland te komen, op niet duizenden, maar enkele honderden in. In de laatste drie weken is er volgens Piri niets gebeurd om de gezinnen te helpen terwijl Duitsland wekelijks tweehonderd mensen via Qatar ophaalt en ook de Amerikanen inmiddels een luchtbrug hebben.

PvdA-Kamerlid Kati Piri: Broekers-Knol doet aan 'PVV-corvee'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie