Politiek
KRO-NCRV

'Ministers worden omgeven door mediatrainers en andere paardenfluisteraars'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ministers worden omgeven door mediatrainers en andere paardenfluisteraars'

Op 3 mei was het de internationale dag van de persvrijheid. In Nederland valt er nog wel wat af te dingen op die persvrijheid. "Ministers en fractievoorzitters worden omgeven door mediatrainers, mental coaches en andere paardenfluisteraars", zegt journalist Frénk van der Linden in Spraakmakers.

"Bij ons laat de persvrijheid nog te wensen over", vindt Van der Linden. Als voorbeeld noemt hij dat Mark Rutte nooit 3 tot 4 uur gaat zitten voor een interview, zoals ministers dat vroeger deden. "Wanneer heeft Rutte zich ooit echt laten doorzagen?"

"Interviews in Den Haag, ik doe ze bijna nooit meer. Je krijgt ze bijna altijd rood terug van de voorlichter." De meeste spannende uitspraken moeten worden geschrapt, legt Van der Linden uit. "Dat wordt altijd een gevecht."

Verantwoordingsplicht

Van der Linden vindt dat democratisch gekozen politici een zekere verantwoordingsplicht hebben. Wanneer ministers omgeven worden door bijvoorbeeld mediatrainers en 50 procent van de tekst doorgestreept terugkomt, vindt Van der Linden dat geen persvrijheid meer.

Als journalist is het belangrijk "on speaking terms" te blijven met die mensen. Collega's van de Telegraaf, NRC en de Volkskrant zeggen dat ongeacht de wensen van de voorlichters publiceren wat ze willen, krijgen volgens hem niet zo gemakkelijk nog een kans voor een interview.

Linkse media

Politiek commentator Kees Boonman is het eens met Van der Linden wat betreft de verantwoordingsplicht en denkt dat dat meer zou mogen. Hij noemt als voorbeeld Wilders en Baudet wiens verhaal hij ook interessant vindt om aan een talkshowtafel te horen, maar die bijna nooit ingaan op uitnodigingen.

Boonman maakt zich wel zorgen over de framing van journalisten door politici. "In Amerika zie je dat bijna iedere dag als de Amerikaanse president een persconferentie houdt. Als een vraag hem niet bevalt, dan scheldt hij je ter plekke en plein public uit: jij bent fake, je bent een waardeloze journalist."

Baudet

Het is een beeld dat hij steeds vaker ziet, bijvoorbeeld rondom de Brexit, maar ook onlangs toen Zembla een uitzending maakte over Baudet en zijn "eventuele samenwerking met of enthousiasme voor Rusland".

"De eerste reactie van Baudet was: flauwekul." De media worden vervolgens veelal als links afgeschilderd. "Van de PVV hoor je dat de NOS een staatsomroep is, alsof de teksten rechtstreeks uit het torentje komen. Dat gaat heel sluipend en daarom is het een soort gif."

Het Mediaforum met Kees Boonman en Frénk van der Linden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie