Politiek
WNL

SP-leider Marijnissen ziet samengaan met GL en PvdA niet gebeuren: 'Wij zijn normaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Marijnissen ziet samengaan met GL en PvdA niet gebeuren: 'Wij zijn normaal'

Na het vertrek van PvdA-leider Lilianne Ploumen ligt de vraag op tafel waar de toekomst van politiek links in Nederland ligt. Is de tijd aangebroken dat GroenLinks, PvdA en SP de handen ineenslaan en fuseren tot één linkse partij? "Dat zie ik niet gebeuren", zegt SP-leider Lilian Marijnissen bij In De Kantine op NPO Radio 1.

Op de eerste plaats wil Marijnissen niet samengaan, omdat het om verschillende partijen gaat en "op de tweede plaats omdat wij ook echt andere dingen vinden". Marijnissen ziet ook fundamentele verschillen. Bijvoorbeeld dat PvdA en GroenLinks het plan hadden om Rutte IV aan een meerderheid te helpen. "Dat is al een gigantisch verschil met mijn partij." Europa, het correctief referendum, het klimaat. Dat zijn nog drie voorbeelden die Marijnissen noemt waarin de SP verschilt van GroenLinks of de PvdA.

"Wij hebben geen blokkade op samenwerken", gaat Marijnissen verder. "PvdA en GroenLinks hebben ons daar ook niet voor uitgenodigd. Dat neem ik ze niet kwalijk. Zij hebben samen gekozen voor fractiefusie. Wij niet. Wij werken samen op het moment als wij het eens zijn."

'Normaal'

PvdA en GroenLinks zijn meer progressief en de SP is echt links. "Daar ben ik het wel mee eens", reageert de partijleider. "Wij zijn normaal. In die zin hebben wij ook een andere positie. Wij zijn wat nuchterder en volkser. Ik voel het als onze opdracht dat wij de stem van mensen in het parlement zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie