Politiek
EO

Minister Langdurige Zorg wil meer eigen verantwoordelijkheid: 'Bedenk hoe je voor je ouders gaat zorgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Langdurige Zorg wil meer eigen verantwoordelijkheid: 'Bedenk hoe je voor je ouders gaat zorgen'

Als het aan de Minister voor Langdurige Zorg Conny Helder ligt, krijgen mensen meer eigen verantwoordelijkheid op hun oude dag. Nederland loopt "tegen de grenzen aan" van wat we qua zorg kunnen bieden, zegt de VVD-minister in Geld of je Leven.

Er komen steeds meer ouderen die zorg nodig hebben, maar er zijn op den duur steeds minder mensen die die zorg kunnen leveren, vertelt Helder. "We moeten op een andere manier gaan kijken naar zorg. We kunnen er niet klakkeloos vanuit gaan dat we dit allemaal blijven dragen met elkaar. Dit zit hem niet alleen in geld, maar ook in de beschikbare medewerkers. We hebben ook medewerkers in andere sectoren nodig. We moeten ons realistisch op dat scenario voorbereiden", zegt ze.

Minister Conny Helder over het 'nieuwe zorgsysteem'

Woonzorgplekken

Op dit moment zijn er 130.000 plaatsen in verpleeghuizen. Dit worden er niet minder, maar met de vergrijzing komen er waarschijnlijk wel meer mensen die er aanspraak op willen maken. Om dit tegemoet te komen komt het kabinet met 40.000 'woonzorgplekken', vertelt Helder: "Dat zijn plekken zoals nu in het verpleeghuizen, maar dan in de geclusterde woonsetting." Dit staat eigenlijk tussen thuis blijven wonen en het verpleeghuis in, aldus de minister.

Met de plekken bereidt het kabinet zich voor op de toekomst, maar er moet wel echt op een andere manier worden gewerkt, zegt ze. "We gaan dat niet doen op de traditionele manier in het verpleeghuis, maar we gaan kijken wat mensen zelf kunnen doen. Ook de partner kan hier een rol in spelen." Ook zorgprofessionals zeggen dat dit nodig is, aldus de VVD-minister. 'Eigen verantwoordelijkheid' wordt meer het devies.

Ook kinderen van (toekomstige) zorgbehoevenden moeten nadenken welke rol ze kunnen spelen. "Het is belangrijk dat u nadenkt over vragen als 'wat heeft mijn moeder nodig' en 'hoe gaan we samen voor haar zorgen'," aldus Helder.

Woede

Het betoog van Helder roept emoties op. In de app van NPO Radio 1 zijn veel boze geluiden te lezen. Helder reageerde in de uitzending op een van die berichten:

Minister Helder reageert op luisteraar

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie