Politiek
NOS

Kamer wil vervroegde opening basisscholen, kabinet gaat er schoorvoetend naar kijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer wil vervroegde opening basisscholen, kabinet gaat er schoorvoetend naar kijken

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat het kabinet begin januari bekijken of de basisscholen eerder open kunnen dan op 18 januari. Veel partijen hebben grote moeite met de langdurige sluiting van het basisonderwijs.

De Kamer maakt zich vooral zorgen om kwetsbare leerlingen. Die kunnen vaak niet overweg met onderwijs op afstand. Maar premier Rutte wil met over een eerdere opening zeer terughoudend mee zijn, vertelt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij wil de cijfers afwachten."

Regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA deden het voorstel om in de eerste weken van het nieuwe jaar te kijken of de sluiting een week korter kan duren, dus tot 11 januari. "Voor een kind geldt: elke week telt", legde D66-fractievoorzitter Rob Jetten uit. Ook andere partijen, zoals de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren, zijn ongelukkig met de lange sluiting. GroenLinks zou het liefst willen dat de maatregel helemaal teruggedraaid wordt.

Het kabinet wil eigenlijk wachten met mogelijke versoepelingen van de lockdown tot het effect van de komende feestdagen op het aantal besmettingen duidelijk is. Om de basisscholen al op 11 januari te kunnen heropenen, moet je daar eigenlijk al op 3 januari een besluit over nemen. "En dan weet je nog maar heel weinig", aarzelde premier Rutte.

Geen keihard nee

Uiteindelijk zegde hij toe dat er na de jaarwisseling opnieuw naar gekeken wordt, als de cijfers inderdaad dalen. "Ik zeg geen keihard nee, maar ik wil ook geen valse verwachtingen wekken. Word niet boos als het uiteindelijk niet blijkt te kunnen."

Deskundigen betwijfelen of het sluiten van de basisscholen een groot effect heeft op de verspreiding van het virus, maar volgens premier Rutte hebben we niet meer de luxe om te kijken naar het effect van iedere specifieke maatregel. "Je moet en-en doen, het is de optelsom."

kamerdebat scholen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie