Politiek
BNNVARA

Erkenning van genocide op jezidi’s niet voldoende: ‘Maak een einde aan straffeloosheid van daders’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erkenning van genocide op jezidi’s niet voldoende: ‘Maak een einde aan straffeloosheid van daders’

Honderdduizenden jezidi’s zijn verdreven van hun geboortegrond in Irak toen de Islamitische Staat daar in 2014 begon huis te houden. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie die vaststelt dat er door IS genocide is gepleegd op de jezidi’s. Terrorisme-onderzoeker Bibi van Ginkel vindt de erkenning van genocide niet ver genoeg gaat. In De Nieuws BV zegt terrorisme-onderzoeker Bibi van Ginkel dat erkenning van genocide niet ver genoeg gaat en vertelt fotograaf Eddy van Wessel over wat hij heeft gezien tijdens zijn reizen naar het gebied.

In 2014 was Eddy van Wessel als een van de weinige journalisten op de berg Sinjar toen het gebied omsingeld was door IS. “Er heeft daar een massaslachting plaatsgevonden”, aldus Van Wessel. “Ik ben IS blijven volgen met alle misstanden daarom heen en samen met Judit Neurink heb ik een aantal verhalen opgetekend van mensen die ontsnapt waren van IS en die dat wilden vertellen. Zo getraumatiseerd maar dat toch wilde vertellen. Dan keert je maag in alle opzichten. Dat is absoluut weerzinwekkend wat je daar hoort, hoe mensen behandeld worden.”

Een van de verhalen die Van Wessel nog het meest bij staat is van drie Jezidi kinderen die vijf jaar lang onder IS hebben geleefd. “Je zag gewoon het leven doet hem pijn, hij was bevrijd maar eigenlijk sprak alles dat tegen. Het eerste wat hij vroeg, dat begreep ik van iemand die dat vertaalde naar mij, was: is mijn moeder nog in leven. Dus al die vijf jaar is hij slaaf geweest, heeft daar de meest bizarre dingen meegemaakt en heeft geleefd met het idee van is de rest van mijn familie nog wel in leven, misschien zijn die wel omgekomen.”

Daders moeten berecht worden

De erkenning van genocide gaat niet ver genoeg, vindt Bibi van Ginkel. Van Ginkel vindt dat de Kamer daders ook hier moet berechten. Van Ginkel: “We zijn zeven jaar verder, en inderdaad die verhalen zijn afschuwelijk. Het is echt heel erg moeilijk voor slachtoffers om naar voren te treden, om hun verhaal te vertellen en om eventueel te kunnen getuigen omdat ze ook angst hebben om nog daders tegen te komen. Bang zijn voor het stigma en alle trauma’s die ze onder ogen moeten zien. Terwijl ze eigenlijk in een soort overlevingsstand zitten ondanks dat ze bevrijd zijn.”

“De motie is aangenomen in de Tweede Kamer, maar officieel betekent het helemaal niks. Het heeft geen enkele juridische betekenis. Terwijl waar deze slachtoffers bij gebaat zijn is bij het feit dat er gerechtigheid komt en dat er een einde komt aan de straffeloosheid van die daders”, aldus Van Ginkel.

Van Ginkel ziet een patroon bij de Nederlandse overheid in het aannemen van de motie om genocide op de Jezidi’s te erkennen. “Ik zie een patroon bij de Nederlandse overheid waarbij ze regelmatig wat rookgordijnen op laten gaan om te kunnen verbloemen dat ze onvoldoende eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat betreft de daders die uit Nederland vertrokken zijn, naar Syrië en Irak zijn gegaan, zich aangesloten hebben bij IS en ook daders zijn van deze genocide zaken, dan wel de Jezidi vrouwen als seksslaven hebben gebruikt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie