Politiek
MAX

Oud-minister Voorhoeve over Srebrenica: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Voorhoeve over Srebrenica: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve voelt schaamte rondom Val van Srebrenica. "Dit had nooit mogen gebeuren," zei hij zojuist in Nieuwsweekend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onder de naam Dutchbat III, moeten Nederlandse militairen in de enclave Srebrenica onder vlag van de Verenigde Naties met minimale wapening en een minimaal mandaat de Bosnische Serviërs buiten de deur houden. Toch lopen op 11 juli 1995 de Servische strijders onder leiding van generaal Mladic de enclave onder de voet. Achtduizend ongewapende moslimmannen worden vermoord en ruim veertigduizend mensen slaan op de vlucht. Vandaag exact 25 jaar geleden.

Schaamte

Joris Voorhoeve was in 1995 minister van Defensie. Hij kijkt met een gevoel van schaamte terug op deze tijd. “Dit had nooit mogen gebeuren,” zei hij in Nieuwsweekend. “Het is wel goed dat de Dutchbatters er waren, ze hebben veel erger kunnen voorkomen,” vervolgt hij.

Het hele gesprek met Voorhoeve is hier terug te luisteren:

Voorhoeve over Srebrenica

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie